Столипиново на протест, искат оставката на Москов

11425322_10203990424191939_1068475194_n

Роми от Столипиново ще протестират мирно следващия петък в центъра на мултиетническия квартал. Това съобщи Яшар Асан, председател на Инициативния комитет на бедстващите в Пловдив. На протеста, предизвикан от последните инциденти между българи и роми в Гърмен и столичния квартал „Орландовци“, ще бъде поискана и оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Мирният протест е планиран за 26 юни от 19 часа, съобщи Яшар Асан. На него ромите ще настояват, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин да им съдейства за изготвянето на специална програма за интеграция на малцинствата.

В тези протести ще се говори само за ксенофобските говорения на някои депутати. Това директно засяга министър Москов. В  този мирен протест, който ще се състои другата седмица петък в Столипиново ще се искат оставки, най-вече на министър Москов, посочи Асан.

Ромите са недоволни, че в Столипиново и останалите ромски махали не идват линейки да оказват първа помощ на нуждаещите се. По думите му протестите са предизвикани и от ситуацията в Гърмен и Орландовци, които били провокирани, за да бъде дискредитирана полицията.

Трябваше да се поиска оставката на министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова от някои определени политически сили. Ние ли трябва да бъдем разменната монета, някой ако трябва някого да сваля, попита риторично Яшар Асан.

Ние решихме да се обединим, абсолютно всички и да направим бъдеще за всички тия деца. Говори се много за малцинствата и проблемите, но те са преиначени. Истинските проблеми на тези хора са същите. 2:09

Яшар Асан призова премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелие парите, които ще отидат за избори, да бъдат похарчени за разрешаване на проблемите в гетата.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top