Стотици невести на слънцето на Еньовден в Асеновград (СНИМКИ)

Над 300 малки момиченца, облечени в бяло – гледка, която може да се види само в Асеновград на празника Еньовден, изпълниха улиците на града тази сутрин. Децата са част от обичая Калиница, уникален за града и България, а традицията се пази от столетия.

На Еньовден – 24 юни, когато се отбелязва началото на лятото, градът на Асеня се покри със снежнобяло море от дантели, сатен и коприна. Още сутринта стотиците невести на слънцето се събраха в Етнографската къща. Там предсказваха бъдещето по нощували в мълчана вода шноли, диадеми, гривнички и пръстенчета. Участваха и в утринната литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ и преминаха като в сватбено шествие до параклиса „Въведение на Св. Богородица“, за да бъдат благословени от архиерейския наместник – отец Йордан Георгиев.

„Всички идват за празненството, за да спазят традицията. Специално за ритуала шият красиви пъстри рокли, купуват обувки и аксесоари. А вълнението на малките красавици обхваща цялото родопско градче”, разказват хората.

Празникът продължи с програма на вокална група „Калина Малина”, а уморените, но ентусиазирани малки булки бяха наградени и всяка получи лично грамота за участие и подарък от общината.

 

Обичаят “Калиници” датира отпреди стотици години в Асеновград. Според свещениците на този ден малките момиченца се въвеждат официално в храма. Според друго поверие: което момиченце стане калиничка, по-лесно ще си намери жених.

И докато градът се радваше на малките булки, в центъра гост-дизайнери изработваха на място авангардни тоалети за „Метаморфозите на любовта”. Модният спектакъл започва вечерта, а в него ще участват БГ „Дуетът”, солисти от ансамбъла на Нешка Робева, стилисти на облекло, местни булчински салони и ученици от асеновградските училища.

Еньовден ще завърши с дискотека под звездите. В неделя (26 юни) в Асеновград ще гостува шоу спектакълът „Сватбата през вековете“ с възстановки на тракийска, римска, средновековна сватба и сватба на бъдещето и със специалното участие на актьора Дидо Мачев и ученици от местните училища.

Подобни статии

Top