Стотици носиха чудотворната икона на Божията майка до Бачково (СНИМКИ И ВИДЕО)

Стотици асеновградчани се стекоха днес в църквата „Св. Богородица Благовещение”, за да се поклонят пред чудотворната икона Св. Богородица Елеуса /Умиление/. Тържествената литургия в храма бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

Екатерина Ангелова идва всяка година на празника Преполовение, за да се докосне до Божията майка. „Това се казва Преполовение – 25 дни от Възкресение Христово и още 25 до Петдесетница. Едно време старите хора му викаха 25-сетница или Преполовение“, разказа жената. Според друг възрастен мъж празникът е характерен само за Асеновград.

Тази година за първи път от много време празникът Преполовение съвпадна с Гергьовден. А в Асеновградско Св. Георги е много почитан, тъй като тук има 9 църкви и 18 параклиса на негово име. Също толкова важен за асеновградчани е и денят Преполовение, който всяка година е съпроводен с тържествено литийно шествие. Литията премина през целия град, като хиляди се опитаха да докоснат или поносят малко чудотворната икона за здраве. След това на ръце чудотворната икона бе отнесена до Бачковския манастир. Безплатни автобуси имаше и за богомолците, които заедно с Божията майка стигнаха до местността Клувията.

Св. Богородица Умиление бе върната в Рибната църква в късния следобед.

Подобни статии

Top