Стотици пловдивчани провериха кръвното си налягане

Сутринта го мерих, беше високо, пих хапче, а сега пак е скочило, разтревожи се пенсионерка в пункта за безплатно измерване на кръвното налягане пред Централна поща в Пловдив. Асистентите в акцията й препоръчаха да се консултира с кардиолог, който вероятно ще й смени терапията.

Кампанията се проведе на открито под мотото “Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците“ в деня, когато се отбелязва Световният ден за борба с хипертонията. Тя е част от Националната програма за безплатно измерване на кръвното налягане.

Началото беше в 10:00 часа, а десетки чакаха пред пункта четвърт час преди това. Дошла съм от с. Войводиново, като разбрах за кампанията, идвам за трета година, сподели 72-годишна пенсионерка. Като манекен сте, заяви доброволец, след като премери теглото й на кантара и провери каква е обиколката на талията й. „Ох, чедо!“ засмя се жената, която разказа, че от 15 години страда от хипертония и полага големи усилия да държи стойностите в норма. Някои носеха торбичка с лекарства, за да разберат дали назначената им терапия е правилна. Други признаха, че проверяват кръвното си само по време на тези акции, защото не са здравно осигурени и ходят на лекар само при спешни случаи.

Преди да измерят кръвното си, гражданите попълваха анкета, в която отговаряха на въпроси, свързани с кръвното налягане. Тя се предава на Българската лига по хипертония, която ще направи обобщения какъв е здравният статус на населението. Повечето дошли бяха хипертоници, над 50 години. На някои от тях по време на измерването засече наличие на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение – мозъчен инсулт.

Посетителите на пункта пред Централна поща в Пловдив научиха, че след 40-годишна възраст кръвното трябва да се мери поне един път седмично. Само така може да се хване навреме дали е започнало да се отклонява.

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Подобни статии

Top