Стотици посетиха кинофестивала „В обектива“ в Асеновград

Кинофестивал в Асеновград

При голям зрителски интерес премина и тази година кинофестивалът „В обектива“ в Асеновград. Това заключение изрази след края на тридневния кино форум Ангел Иванов – един от организаторите.

„Фестивалът е прекрасен и няма какво повече да се добави. Радваме се, че в град, като нашия, се провежда нещо подобно. И задължително догодина ще се видим отново!“.

С тези думи и с бурни аплодисменти присъстващи в зрителната зала на Стария съвет в Асеновград поставиха точка на тазгодишния форум за късометражно кино „В обектива“. Част от авторите на филмите също присъстваха на фестивала.

Както в предишни издания, така и този път, публиката имаше възможността да зададе въпроси на режисьорите. „Смятаме, че тази практика е особено ценна, защото киното е съпреживяване и свободна интерпретация на всеки от зрителите.“, коментира Ангел Иванов.

Той уточни, че тъкмо в дискусията авторите разбират за разнообразните послания, които са стигнали до хората. „Целта е да се създадат емоции. Да им се даде храна и кино за размисъл. Да бъдат будни чрез изкуството. Не на последно място целим да показваме качествено българско пълнометражно и късометражно кино. Такова има и то заслужава вдъхновена и интелигентна публика в цялата страна.“, допълни Иванов.

Според организаторите, интересът към този фестивал категорично показва, че Асеновград заслужава и има нужда от зала за прожекции. Защото определено вече е сформирана една постоянна кино общност в града.

Това показва също, че в Асеновград съществува дефицит на провокиращи мероприятия. Според Ангел Иванов, тези три дни от фестивала бяха свещенодействие, защото киното е тайнство.

По време на форума бяха прожектирани близо 20 късометражни и един пълнометражен филм. А залата в Стария съвет винаги бе препълнена от любители на седмото изкуство. Фестивалът стартира с пълномертажния филм „Омбре“. Във втория ден 11 късометражни ленти се бореха за призовите места в конкурсния етап от форума.

Накрая бе отбелязана юбилейната 100- на годишнина от създаването на българското кино. Снощи пред зрителите бяха показани общо седем късометражни филма от България. Най- интересните въпроси, които задаваха присъстващите в залата към организаторите на „В обектива“, бяха свързани с това, как се е родила историята за създаването на всяко едно заглавие. Защото човек се асоциира и много често открива себе си в онова, което гледа.

Друго, което вълнуваше публиката, бе откъде е почерпено вдъхновението за конкретните филми. И още – дали историята е истинска, или е изцяло художествено произведение и какъв е творческият път на автора.

Градивни критики, забележки, препоръки, констатации също не липсваха и бяха част от дискусията между организатори и зрители в Асеновград.

А филмите, които бяха прожектирани през трите дни от фестивала, се различаваха напълно един от друг. Не само като жанр, а и като времетраене, творчески подход, дори и като начин на заснемане.

Веднага, след края на кинофестивала „В обектива“ в Асеновград, организаторите вече започнаха да обмислят как инициативата да запази доброто си ниво и по какъв начин да предложат повече филми и с по- добро качество.

Подобни статии

Top