Стотици посрещнаха мощите на св. Николай пред новата църква в Пловдив (СНИМКИ)

Точно в 8:00 ч. забиха тази сутрин камбаните на новопостроената църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в пловдивския квартал „Западен“! Стотици вярващи се стекоха за откриването и освещаването на храма.

Малко след 9.00 ч. Пловдивският митрополит Николай, заедно с великотърновския митрополит Григорий и гости от Кипърската Православна Църква донесоха за поклонение мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Те бяха посрещнати от ктитора на храма Кирил Василев и внесени във вътрешността на църквата под звуците на празничните камбани.

Владиците се поклониха пред светините и отслужиха тържествена литургия за освещаване на новия храм.

Откриването на новата църква е дълго очаквана от хората, които живеят в квартала: „Хубаво е да има такива места, където хората да се молят“, каза преди откриването младо момиче. „Аз не вярвам, така съм възпитан във времето, обаче дъщеря ми, внучката, жена ми, вярват и е хубаво тук, удобно е, близичко. Досега ходехме в църквата на тепето – „Св. Петър и Павел“ или в центъра. Сега е много удобно“, доволен беше възрастен човек.

Новата църква е в руски стил и е построена по идея на нейния ктитор Кирил Василев, а видът й е като на малка църква от украинския град Николаев. Иконостасът в нея е дело на ученици от Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, а иконите и фреските – на местни иконописци.

Подобни статии

Top