Стотици посрещнаха мощите на Св. Димитър

moshti

Пловдивчани посрещнаха частица от мощите на Свети Димитър Солунски тази вечер. Поводът е  утрешният храмов празник на митрополитската църква “Св. Марина”.  Светинята беше донесена от архимандрит Атинагор, протосингел на Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания и ще остане в Пловдив до утре вечер.

Стотици хора се включиха в литийното шествие към от храм „Св. Богородица“ към църквата „Света Марина“, където реликвата ще остане за поклонение до утре вечерта. Храмът се оказа тесен да побере богомолците, дошли от цялата страна да се поклонят и да докоснат мощите на Солунския чудотворец.

Миряните свеждаха глави пред ковчежето с дясната ръка на светеца-воин, един от най-почитаните в православието.

Утре, в деня на света великомъченица Марина, от 9:00 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия. Вярващите отново ще могат да се поклонят на мощите през целия ден, като през тази нощ храм “Св. Марина” ще остане с отворени врати. На всеки богомолец ще се дава икона с образа на свети Димитрий и памук, осветени на светите мощи. След това светинята ще се върне обратно в Гърция.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top