Стотици почетоха Ботев в родния му Калофер

Стотици почетоха паметта на Христо Ботев днес в родния му град Калофер. Там тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от гибелта на поета. 

На възпоменателните чествания дойдоха много ученици, а родители бяха довели малки дечица, за да им разкажат за подвига на революционера.

Тържественото събрание бе открито от  кмета на Калофер Румен Стоянов. „Този ден е най-тъжният, но е най-достойният в историята на България. Христо Ботев е роден в Алтън Калофер, той живя достойно и остави заветите си, които спазваме и до днес“, каза в словото си градоначалникът.

Областният управител Здравко Димитров пък припомни подвига на Ботев и на неговата чета от 205 герои, които са загинали на Врачанския балкан.

„Христо Ботев е нарицателно за свобода, равенство и братство. Неговите думи, неговите послания: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, се превърнаха в духовно знаме на България“, посочи Зико.

На паметника на Ботев венци и цветя поднесоха депутати, кметове и граждани. Преди тържественото събрание бе отслужена и панихида в памет на Ботев.

Подобни статии

Top