Стотици се стекоха да отдадат последна почит на президента Желю Желев

2015-02-01_171815

Стотици се стекоха в Храм-паметника „Св.Ал.Невски“, за да отдадат последна почит на президента Желю Желев. Сред присъстващите бяха президентът Росен Плевнелиев, президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Бойко Борисов, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, президентите на Албания – Буяр Нишани, на Косово – Атифете Яхяга и на Македония – Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина – Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Опелото бе водено от Негово Светейшество българският партриарх Неофит.

Краят на прехода не зависи от един политик, а от българския народ. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като се поклони пред паметта на д-р Желю Желев в Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“ в столицата. „Д-р Желев ни учеше, че преходът ще приключи тогава, когато самите ние като народ оставим зад гърба си миналото на комунистическия режим и когато оставим комунизма в музея и в учебниците на децата ни, за да знаят те какво е това. Преходът ще приключи, когато сами направим обективна, честна и достойна оценка за това какво постигнахме, за доброто и за лошото по време на комунизма и с това да затворим тази страница и да отворим нова“, заяви президентът пред журналисти.

Росен Плевнелиев отново беше категоричен, че цялата истина за тоталитарния режим трябва да бъде казана и това ще бъде продължение на делото на покойния президент д-р Желю Желев.

„За всеки истински политик властта не трябва да бъде цел, а средство – за да може страната да се развива, а народът да види доброто, да припознае държавата и нейните институции на своя страна. За президента Желев властта беше средство да бъдеш близо до своя народ, да го разбираш и да му служиш. Надявам се повече български политици да разберат неговото дело“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта, че демокрацията се лекува само с повече демокрация, а не с криворазбран национализъм, с агресия и с безпринципно политическо противопоставяне и това е един от завещаните уроци на д-р Желю Желев. „Много искам поколения български политици да се поучат от неговия пример – д-р Желев беше силен с аргументите си и с добронамереността си да движи нацията напред“, каза Росен Плевнелиев.

До последния си ден д-р Желю Желев служеше на народа си и с ума и със сърцето си беше президент на всички българи, заяви още държавният глава, след като почете паметта на първия демократично избран български президент.

Снимка: БГНЕС

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top