Стоян Стоянов – създателят на уличните фитнеси в Пловдив (СНИМКИ)

През последните години фитнесът на открито в Пловдив набира все по-голяма популярност сред спортуващите млади хора. Свидетелство за това са десетките площадки за уличен фитнес в различни части на града.

Докато някои смятат, че това е поредния PR от страна на общинската администрация, то за един млад пловдивчанин, това е сбъдването на една мечта.

Ръководейки се от мисълта, че човек е голям, колкото са големи мечтите му, 22- годишният Стоян Стоянов, за който спортът е начин на живот, отива в районното кметство в „Тракия” и представя своите виждания как да се променят нещата в остарелите спортни съоръжения в района.

„ Като малък нямах възможност да спортувам нещо платено. Започнах от лостовете в квартала. Постепенно се превърна в нещо повече от хоби. Исках да се изградят повече места, където младежите да спортуват”, признава Стоян.

Не след дълго първата нова спортна площадка в квартала вече е факт. Любовта към спорта и лостовете кара Стоян да потърси още съмишленици за продължаване на добрата инициатива.

„ За 2 години площадките за фитнес на открито, изградени от Титан фитнес, които подкрепиха идеята ми, вече са 30. Идеите са от мен, проектите и изпълнението са от тяхна страна”, допълва Стоян.

В момента Стоян Стоянов работи като фитнес инструктор. За него спортът е начин на живот и неразделна част от ежедневието. Признава, че в началото е употребявал хранителни добавки ( протеин и аминокиселини), но никога не е посягал към забранени вещества. Той съветва начинаещите фитнес маниаци преди да посегнат към добавките да се информират.

„Целенасочените резултати не се постигат като се стоиш в социалните мрежи и четеш статуси. Младите трябва да осъзнаят за какво го правят, дали защото искат да се чувстват просто харесвани, или да укрепят тялото и да се харесват сами” коментира Стоянов.

Според него феноменът за избиване на комплекси във фитнеса винаги го е имало и ще продължи да съществува.

„В момента фитнес залите са препълнени с „животни”, които употребяват забранени вещества. Всичко това води до изкуствена сила, която не е приложима в ежедневието. Това не е функционално. Това са потиснати хора от околните. Далеч са от реалността около тях. Вместо да посягат към анаболите, трябва да подредят приоритетите си”, смята Стоян

Работата във фитнес залата го среща и с доста представители от нежния пол. Споделя, че целите, поставени от жените, които той тренира са разнообразни.

„Колкото различни коси, толкова различни цели. Има дами, които работят целенасочено за стягане. Други търсят социални контакти. Има и такива жени, които търсят обект и за сексуални изживявания” .

Признава, че са флиртували с него, но винаги спазва принципи що се касае до работата му.

Освен посвещаването на спорта, младият бодибилдинг треньор изучава психология в ПУ. Определя себе си като „колеционер на човешки истории”. Според него спортът и психологията имат пресечена точка.

„Благодарение на психологията станах по целенасочен. Желанието, волята, дисциплината, това са неща които обединяват и спорта, и психологията”, заявява Стоян.

Записва психология, защото винаги са го вълнували отношенията между хората, проблемите им, комуникацията и всичко свързано с вътрешния свят на човек. Затова и мечтите на Стоян са свързани.

„Мечтите се опитвам да превръщам в цели. Главната е да оставя следа с действията си. Желая да „излекувам” наболелите аспекти в обществото. Ние сме изключително потиснат народ с ниска самооценка. За да има промяната, тя трябва да дойде от нас”, коментира 22-годишният пловдивчанин.

В професионален план Стоян иска да продължи да се изграджа като треньор и мотиватор. А в  личен най-голямото желание на този етап от живота му е да завърши образованието си.

 

Подобни статии

Top