Страстите около филма „Дякон Левски“ се пренесоха в Пловдив

Филмът „Дякон Левски“ тепърва ще бъде оплюван, хвален и коментиран. Независимо от полюсните мнения, общественият интерес към продукцията постоянно расте, а черният PR само помага за пълните салони по време на прожекциите.

„Историята  не е това, което на нас ни се иска да бъде и се пише с кръв, а не с мастило.“, каза режисьорът на скандалния филм Максим Генчев преди премиерата в Пловдив.

Той е категоричен, в това не е биографичен филм, а историята е само повод да се разкаже за един истински герой. Генчев е доволен, че с продукцията е успял да накара обществото да говори за Левски, и се надява всеки да събуди в себе си образа на великия българин.

„Фактите може да са едни, но перифразата им е съвсем друго нещо“, отбеляза режисьорът. Генчев определи разказите на правнучката на Апостола като фолклорни предания, които не го устройват, тъй като не иска да види Левски, облечен като монахиня, да поднася кафе на турчин.

Относно острите реплики, които родственицата на Дякона отправи по адрес на филма, Генчев бе лаконичен: „Не деля имот на Левски, за да ми трябват внучките му“.

Максим Генчев е сигурен, че в основата филмът му да не получи финансиране от Министерството на културата, стои личният му конфликт с продуценти на нашумелите напоследък български сериали, един от които е Димитър Митовски. Генчев ги определи като свои врагове и бе категоричен, че не желае да се занимава с тях и с работата им.

Продуцентът на филма Златина Филипова работи като естетичен дерматолог в Дубай.  Нейният син Симеон изпълнява ролята на Левски като дете. Малкият актьор също уважи премиерата в града под тепетата, а майка му сподели, че вече има проявен интерес към него от чужда продукцията.

Симеон сподели, че като по-малък е идвал в Пловдив и спомените му оттогава са, че това е много красив град. Максим Генчев пък призна, че по-рано през деня, докато се е разхождал из Стария град, е почувствал истинска носталгия.

Пред пловдивчани разкри, че следващата му продукция ще бъде свързана със събитията около 9 септември 1944 г.

Подобни статии

Top