Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа

Трима наши национали в битка за златото днес в Белград

Светлана Каменова е европейска шампионка! Една от най-добрите ни боксьорки чу химна в своя чест, след като ликува в категория до 57 килограма на първенството в Белград. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков тя срази рускинята Дария Абрамова и за пръв път в кариерата си стъпи на върха на Стария континент.

Светла, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция. С премерени действия, точни комбинации и отличен усет при движението с крака тя установи превес. Светла изкова аванс след първите два рунда и със самочувствие затвори срещата за успех с 5:0 гласа (30:27, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27).

Златислава Чуканова спечели сребърен медал. В категория до 50 килограма националката ни направи много добър мач с представителката на Ирландия Шанън Суийни. Тя диктуваше темпото, търсеше боя и не спря да преследва съперничката си по ринга. Злати спечели първия рунд, но съдиите прецениха, че ирландката е била по-акуратна в контриращите действия в следващите два и присъдиха поражение на нашата боксьорка с 1:4 гласа (28:29, 28:29, 29:28, 28:29, 28:29).

България завърши с общо 5 медала при жените на Европейското първенство в Белград. В четвъртък с бронзови отличия се поздравиха Севда Асенова (48 кг), Венелина Поптолева (52 кг) и Аслъхан Мехмедова (63 кг). Всяка от тях спечели и премия. Златният медал носи 15 хиляди долара, сребърният – 10 000, а бронзовите – по пет хиляди долара.

Трима български национали ще влязат в битка днес за златните медали в последния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. На ринга в сръбската столица ще се качат Хавиер Ибаниес, Радослав Росенов и Рами Киуан. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров те ще се хвърлят за нови големи победи.

Пръв за златен медал ще боксира Хавиер Ибаниес. В категория до 57 килограма той ще излезе срещу руснака Едуард Савин. Мачът е четвърти в програмата и се очаква да започне около 18:45 часа. След него на ринга ще се качи и Радослав Росенов. 20-годишният ни талант ще боксира с друг представител на Русия – Всеволод Шумков при 60-килограмовите. Около 20:30 часа се чака и двубоят на Рами Киуан. В категория до 75 килограма той ще играе с Джамбулат Бижамов (Русия).