Стрелба на границата през нощта, прострелян е афганистански мигрант

54 души е наброявала групата от мигранти, влезли незаконно на територията на България. Срещу тях в пресечена местност тази нощ са се изправили трима служители на МВР. Нарушителите не са се подчинили на полицейско разпореждане и принудили българския полицай да употреби оръжие.

За среднощната стрелба на границата, подробности тази сутрин даде главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, съобщи БГНЕС. Инцидентът е станал около 22 часа край Средец. Комисар Костов обясни, че граничният патрул се натъкнал на групата от над 50 човека от чужд произход. Граничните полицаи са предприели действия по задържането им, но срещнали съпротива. Един от полицаите стрелял предупредително, куршумът рикоширал и един от нарушителите пострадал. По-късно починал. Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители, заяви Георги Костов.

Запитан какво ще рече, че групата нелегални мигранти е проявила съпротива, комисар Костов каза само: Означава форма на агресия. В момента имаме задържани 54 нарушители – всички са мъже между 20 и 30 години, самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма, посочи комисар Костов. Той уточни, че служителите на МВР, които са били в района тази нощ, са дългогодишни служители с опит. Главният секретар на МВР посочи още, че мястото, през което са проникнали нарушителите е силно пресечен терен. Пробивът е регистриран от системата за охрана на границата. Това е и причината служителите на МВР да са на това място, уточни Костов и посочи, че все пак държавната ни граница не се охранява човек до човек.

Тези хора са незаконно проникнали през границата, точното място тепърва ще се установява. Хората са задържани, предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово, каза още комисар Костов. Той уточни, че в момента няма задържан български гражданин. Няма и лице, което е с български документи за самоличност. Има обаче голяма вероятност някой от задържаните нарушители да е с познания за релеф. Всички тези неща обаче ще се установяват, каза още Костов. Той предположи, че най-вероятно задържаните са икономически имигранти, но това тепърва предстои да се установява.

В отговор на въпрос на медия, комисар Костов се обърна към журналистите с риторичен въпрос: Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и имало ли е срещу вас 50 млади мъже? Инцидентът е станал в 22 часа нощес, изключително тъмно и не става на път, а под път. 54 срещу 3-ма – как може да се устои на това число? Колегата е произвел изстрел, следствие на рикошет е загинал един от нарушителите, повтори комисар Костов. „Нашите служители на границата са подложени един силен миграционен натиск”, заяви Костов.

1200 са задържаните към момента в центровете чужденци. От тях близо 900 са хората от Афганистан.

Източник: БГНЕС

 

Подобни статии

Top