Строежът на ЦДГ „Чайка“ започва напролет

Започват строежа на ЦДГ Чайка напролет

Рестартират изграждането на детска градина „Чайка“ след като община Пловдив обявява обществената поръчка за избор на изпълнител в края на тази година. Средствата за проектирането на детското заведение бяха заложени в бюджет 2013 , но работата по-късно беше блокирана. Стойността на проекта, който е изработен от администрацията на „Източен“ е близо 3 милиона и 600 хиляди лева.

По проект детската градина е без аналог в страната. Предвижда се да има басейн и спортна зала, както и двузонова кухня. Тя ще играе и ролята на млечна кухня и ще обслужва нуждите на майките от района. Сградата ще е снабдена със соларна система, която ще се използва за затопляне на водата.

Още през следващата година ще се опитаме да заложим поне половината от сумата, необходима за изграждането, в бюджета на града. Защото това са обекти, чийто строеж продължава повече от една година. Ако започнем сега през  ноември с обеществената поръчка до месец март ще има избран изпълнител, обясни Иван Тотев.

Кметът  съобщи още, че се водят и преговори с Министерство на земеделието и храните за прехвърляне на терен от 10 декара. При успех от общината планират изграждане на друга нова детска градина в квартал „Остромила“.

От областна администрация са изпратили документацията в министерството на земеделието . Становището на юристите е, че няма тежести върху имота. Има собственост върху имотите, но не и върху земята в тези 10 дка в „Остромила“, обясни Тотев.

Новата детска градина в район „Южен“,която по план ще бъде изградена на улица „Димитър Талев” ще обслужва кварталите „Беломорски“ и „Остромила”.

 

 

 

Подобни статии

Top