Студентите в ТУ-Пловдив: Няма драма с общежитията! (СНИМКИ)

Студенти от Филиала на Техническия университет в Пловдив разпространиха протестно писмо срещу лошите битови условия за учене и живот. Писмото е отворено, адресирано е до ректора на висшето учебно заведение, но авторите му настояват да останат анонимни и за целта са използвали пиар агенция. Мотивът на недоволството е синтезиран така: ужасяващо състояние на студентското общежитие, лошата храна в студентския стол и липсата на каквато и да е спортна база. За сигнала вижте ТУК:

Екипът ни разговаря със студенти от Техническия университет на място, пред общежитието, което се намира на бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив. Почти всички мнения, които събрахме обаче бяха различни от изложените в отвореното писмо. Четвъртокурсникът Христо Митев е от три години на общежитие.

Кой както си го направи, така. А наши колеги се оплакват, защото не си поддържат стаята. Ние си поддържаме стаята, нямаме никакви проблеми, коментира момчето.

Анна Константинова е от Молдова и твърди, че е много доволна от стаята си.

Аз поне съм доволна от условията. Много ми харесва и нямам никакви оплаквания засега. Харесва ми, че сме само двама човека в стаята, това е много удобно, имаме си баня всеки в стаята, само нямаме кухня, но пък има стол. Не ползвам стола, готвя си на котлонче в стаята. Но колегите харесват стола, допълва Анна.

Третокурсничката Паулина Белишка също не се оплаква. И тя, като другите студенти, не страда от условията  общежитието.

Аз бях лятото тук и имаше малко хлебарки, но минаха и пръскаха, и сега няма. В моята стая няма течове и олющени стени, коментира момичето.

Според студентите доскоро в сградата е било студено вечер, но от няколко дни има парно и става толкова топло, че се налага да ходят по тениски и шорти. Те нямат оплаквания и от храната. За 70 лева на стая и 2 лева купон, как да се оплачеш, коментираха младежите. Не липсвала и спортна база – младежите казаха, че до общежитието има стадион, успоредка, лост, както и маса за тенис. А за желаещите да спортуват, наоколо са и съоръженията в парк Лаута.

Потърсихме позицията на ректора на Техническия университет проф. Георги Михов и директора на пловдивския филиал Михаил Петров, но от кабинетите им ни отговориха, че днес се чества 70-тата годишнина на Висшето учебно заведение и те са на церемонията в столицата. Оказа се, че отвореното писмо не е получено нито в ректората в София, нито във филиала в Пловдив.

Утре в Ректората в София  предстои Академичен съвет. На 5 ноември пък е изборът на нов директор на пловдивския филиал.

 

Подобни статии

Top