Студенти от Медицинския университет призьори в национални конкурси (СНИМКИ)

В навечерието на студентския празник 8-ми декември трима изявени студенти накараха академичната колегия на Медицинския университет – Пловдив да се гордее с възпитаниците си. Студентите Петър Мирянов, Николай Тончев и Елизар Цветков получиха заслужено признание от студентската общност за спечелени престижни награди – в националния конкурс за приза „Студент на годината-2014” в категория „Здравеопазване“ и две именни стипендии на Фондация „Еврика”.

Петър Мирянов е студент 6-ти курс „Медицина” в Медицински университет – Пловдив и спечели приза „Студент на годината за 2014 в категория „Здравеопазване”, който му бе връчен на официалната церемония във Военния клуб в София (на 03.12.2014). Той е на финала на своето следване и през изминалите две последни години от обучението си е със силен научнопрактически интерес в неврохирургията. Има предложени две авторски научни статии за усъвършенстване на неврохирургична техника в престижното международно биомедицинско списание на МУ-Пловдив «Folia Medica». Участвал е в научни форуми и публикации в съавторство с изтъкнати професори от медицинската наука и клинична практика.

Двама студенти-медици са сред отличените стипендианти на Фондация „Еврика“. Награждаването им премина под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. Това са Николай Тончев, който спечели стипендия в област „Медицина и биология“ на името на акад. Методи Попов за постижения в овладяването на знания в медицината и биологията и Елизар Цветков – ежегоден студент на фондацията, награден за спечелването на бронзов медал от международната олимпиада по биология.

„Изключително сме горди от равносметката за 2014-та година за Университета – тотален успех и признание и за преподавателите, и за студентите на МУ-Пловдив.” – каза ректорът на МУ-Пловдив професор Стефан Костянев. „Двата международни приза за „Най-добър университет” и „Най-добра университетска библиотека” от Охфорд, заедно с настоящите награди и постиженията на нашите изявени студенти са заслужено признание за авторитет, за качествено новия етап в развитието на Медицинския университет – Пловдив в навечерието на предстоящата 70 годишнина през 2015.“, допълни ректорът

Наградените студенти ще бъдат представени официално пред цялата академична колегия на заключителния за 2014 година Тържествен Академичен съвет, на 18 декември 2014 (4-та аудитория, 14.00 ч.), когато Пловдивския медицински университет по традиция връчва най-високите си академични отличия, дипломи и награди за постиженията си през изминалата година.

Ето какво сподели студентът на годината 2014 в категория „Здравеопазване” и бъдещ д-р Мирянов днес, ден след получаването на приза:

„Щастлив съм, че бях награден с приза „Студент на годината’14 за принос в професионално направление Здравеопазване! Не мога да не спомена с благодарност и признателност имената на хората, които ми сочеха пътя на научната дейност, подкрепяха ме и бяха мои ментори в Медицински университет – Пловдив – Д-р Нина Йотова, проф. Стефан Сивков и проф. Борислав Китов, и разбира се, подкрепата на семейството ми. Благодарен съм и на всички мои преподаватели от Университета, които усърдно са допринесли за професионалното ми развитие.

За мен тази награда е едно голямо признание на скромния ми опит в научната дейност и постигнатите резултати, мотивирайки ме за все по-усърден труд в областта на медицината и здравеопазването. Медицината е не само професия, наука, призвание и отговорност. Това е начин на живот, поддържащ пламъка на мотивацията и амбициите. Затова считам, че всеки кандидат за обучаващ се по медицина трябва да направи своя избор за пътя, по който да тръгне, като послуша сърцето си. Това е истинската свобода – да си направил своя избор, и той да те отведе до бъдещите професионални успехи.

Щастлив съм, че именно тук имах възможността да срещна ерудирани преподаватели, учени и ментори, които независимо от трудните условия в държавата ни, успяха да дадат много от себе си, за да поставят основите на изграждащи се лекари от студентите по медицина.“ – завърши призьорът на МУ-Пловдив в тазгодишното издание на националния студентски конкурс „Студент на годината”.

 

Подобни статии

Top