Студенти от МУ-Пловдив преглеждат безплатно детски зъби

Студенти преглеждат безплатно детски зъби

Месец на денталната профилактика и оралното здраве на децата се провежда в Медицинския университет в Пловдив. Той се организира за седма поредна година от Катедрата по детска дентална медицина, под патронажа на ректора на МУ-Пловдив професор Стефан Костянев.

Целта на кампанията е популяризиране сред населението в Пловдив и региона за възможностите,  които дава факултета за безплатно лечение на децата до 18-годишна възраст.

„Тук се дава възможност децата да бъдат консултирани от високо квалифицирани специалисти, това е и едно огромно предимство за града. Наша цел е нашите студенти по време на своето следване да бъдат убедени във възможностите на денталната профилактика, да се научат да комуникират със своите пациенти, да станат едни социално отговорни личности, чрез своята професия.”, съобщи заместник-ректорът по учебна дейност проф. Мария Куклева.

Тя отбеляза още, че това се прави целогодишно, но по време на месец април се акцентира отново върху възможностите за денталната профилактика на всички деца до 18-годишна възраст. В Катедрата по дентална медицина беше проведен и детски празник, в който децата получиха информация за това как трябва да поддържат здрави своите зъби. Те получиха и подаръци –  четки и пасти за зъби, както и образователни материали, които са разработени от катедрата.

„Целта е първият преглед за някои деца да бъде реализиран в нестресиращи условия – под формата на игра, в компания с други деца и действително това е много успешно, тъй като децата,  които имат нужда от лечение, след това една голяма част идват в катедрата и получават своето лечение безплатно, като се доверяват на зъболекарите. Забелязва се напоследък, че идват и  много малки деца със своите млади родители, което говори вече за една по-висока здравна култура, тъй като нашата цел е колкото се може по-рано децата да посетят денталните практики, за да могат да получат адекватна помощ и консултация при необходимост и да се съдейства за избягване на онези вредни навици, свързани с храненето и с некачествената хигиена на устната кухина, които реално водят до зъбния кариес.”, посочи професор Куклева.

Тя твърди, че всяка година студентите стават все по-активни, даже по тяхна инициатива са подготвени балони и подаръци за децата.  Те правят презентации за родителите и участват активно в прегледите. Всеки родител може да заведе детето си на безплатен преглед във Факултета по дентална медицина.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top