Студенти от Пловдив протестират пред РИО

Студенти от Медицинския университет излизат на протест днес пред РИО-Пловдив заради орязването на евростипендиите. Така те се включват в националния студентски протест, който пък ще се проведе пред Министерството на образованието.

Миналата седмица стана ясно от публикуваните документи за кандидатстване, че студентите по право, медицина и много други, които не попадат в приоритетните специалности, няма да имат право да получават европейски стипендии за успех. Те ще могат да кандидатстват само за стипендии за специални постижения в съответната област. Засегнати са студенти от 32 „приоритетни” специалности, сред които педагогика, физика, химия и др.

Според бъдещите висшисти лишаването на голяма част от тях от европейска стипендия за успех ще повлияе негативно на мотивацията им за реализация в България. Отпускането на стипендии за определени специалности не би могло да повиши качеството на образование в тях, нито реализацията на дипломираните, категорични са протестиращите.

В Пловдив от право да кандидатстват за такива стипендии са лишени близо 5000 студенти от Медицински университет-Пловдив. Досега 300 от тях са получавали от държавата пари за отличен успех.

Top