Студенти от УХТ пишат здравословен рецептурник за домакинята

Рецептурник с диетични и здравословни храни, готвени в специални съдове с покритие от вулканична лава, разработват по проект студенти от катедра „Хранене и туризъм“ в Университета по хранителни технологии /УХТ/. Това съобщи за DCNEWS проф. Йорданка Алексиева, зам.-ректор на университета и ръководител на катедрата. По думите й съдовете са с естествено антибактериално покритие, а в тях може да се готви изцяло без мазнина.

„Покритието на тези тенджери и тигани е от вулканична лава по специална технология върху база от алуминий. Алуминият има висока топлопроводимост, а топлозадържащата способност на лавата прави тези съдове наистина уникални“, обясни проф. Алексиева. По думите й специфичната технология дава възможност да се премахне дименето, което се получава, когато се пържат продуктите с мазнина и намалява до минимум вредните вещества, които се образуват в процеса на кулинарна подготовка.

„Вдъхновени от иновативните съдове, от катедрата се свързахме с производителите и стартираме 6-месечен проект за разработка на здравословни рецепти и нови технологии за ястия, които спокойно може да бъдат използвани от домакините в ежедневието. Така те ще могат да са сигурни, че ястията, които поднасят на семействата си, са съвсем здравословни“, подчерта проф. Алексиева. Тя поясни, че в проучванията на качеството на храните, приготвени  по този метод, участват и студенти от университета. „Надяваме се за Нощта на учените – 30 септември, вече да имаме първите резултати“, убедена е преподавателката.

Студенти и преподаватели направили вече първите проби със зеленчуци, морски дарове, риба и традиционни български ястия. „От гледна точка на вкусови качества всичко се получи много по-добре, а в някои случаи вкусовият букет беше много по-силно изразен“, обясни ръководителката на проекта.

Според проф. Алексиева най-вкусен се оказал традиционният български гювеч. За второкурсничката Христина Иванова обаче още по-апетитна била рибата, приготвена на оребрен тиган.

„Правихме риба салмоне с дресинг от горчица и мед, овкусихме я със сол и черен пипер и я изпекохме на вулканичния тиган. Вкусът беше уникален“, категорична е Христина.

Тя живее в Италия, където е омъжена, но учи в УХТ вече втора година туризъм. Включила се в проекта, тъй като била впечатлена от възможностите да се готви здравословно и без мазнина.

„Всички знаем, че е редно да се храним пълноценно и същевременно вкусно. А приготвена по този начин храната запазва вкусовите си качества. Всеки иска, когато откъсне нещо прясно, да запази неговия вкус такъв, какъвто е при откъсването му от градината. Особено приложимо е това при плодовете фламбе, много характерни за италианската кухня“, обяснява разпалено Христина, която непрекъснато ме кани да опитам един или друг продукт. По думите й не е забранено да се ползва и мазнина, като за предпочитане е това да бъде зехтин.

От УХТ са решили в рамките на проекта да направят и няколко научни кафенета, в които да бъдат поканени пловдивчани, за да споделят със студентите и учените техните постижения в науката. „Идеята ни е да правим проучвания, които да достигат до обикновения потребител и да се прилагат в кухнята и ежедневието“, подчерта проф. Йорданка Алексиева.

И ме покани да опитам специалната здравословна пица-суши с различни пълнежи, както и запечените без мазнина зеленчуци, придобили след термичната обработка уникален вкус.

Подобни статии

Top