Стeфан Лютов – от реалното до абстрактното

Стефан Лютов изложба в Пловдив

„Пътят 16… 20 години реализъм и абстрактност“ – под това мото е обединил картините си в изложба Стефан Лютов. Пловдивският творец е подредил живописните си платна в галерия „ХебросАрт“. Стефан Лютов е от художниците, чиято живопис става сякаш все по-млада с годините.

Именно така, по младежки дръзко и светло, той неглижира обичайното за повечето творци съчетаване на творби със сходна концепция в една изложба. Казва, че се вълнува от повече от едно нещо и че експонира едновременно традиционно и експериментално.

По този начин изложбата му проследява един извървян път. Пейзажът, този вечен и безсмъртен изкусител, издава преклонението на автора към природата. Тук художникът е спокоен, вглъбен в себе си, понякога и носталгичен, докато в абстрактните картини за Стефан цветът е всичко.

Те носят светлина, позитивизъм, усещане за хубави неща. Изложба събираща два свята: реалистичен – показващ всички тези неустоими кътчета, сезони и гледни точки – носталгични стари къщи, меката есенна атмосфера или ослепителното слънце на морския бряг, с бистър колорит, но дискретен и изразяващ любовта на художника към заобикалящия ни свят.

И другият – абстрактен, с условни форми, копринени багри и неукротима светлина, и един творец – чувстващ се еднакво добре и в двете създадени от него вселени.

Подобни статии

Top