Сузана Николова на съд за имотна измама

Бившият зам.-председател на пловдивския Общински съвет в периода 2007-2011 година Сузана Николова застава днес пред съда по обвинение в имотна измама за 50 000 лева.  Николова е действала в съучастие с лобиста Вакрил Тодоров, който веднъж вече получи присъда за същата тази измама, с решение на Районния съд от февруари миналата година. Тогава съдът оправда Николова, но днес предстои рестарт на процеса, който ще има своет опърво заседание.

През юни 2011 година лобистът Тодоров и Сузана Николова заблудили собственичката на детски център Юлия Костадинова, която потърсила съдействие от двамата пред администрацията, че ще ѝ узаконят имота срещу сумата от 50 хиляди лева. Дълго време атракционът в парк Лаута действал без необходимите документи, а от кметството в „Тракия“ и РЗИ непрекъснато глобявали бизнесдамата.

Костадинова дала 20 хиляди лева на Тодоров, който работел във фирма за строителен надзор, за издаване на скици и други документи.  Жената искала да реши проблема си кардинално и затова дала на лобиста още 50 хиляди лева, за да уред иправо на ползване на имота за 5 години, които после да бъдат удължени с още 5.

През юни 2011 година Тодоров завел в детския център Сузана Николова и обяснил, че тя е много влиятелна и ще помогне въпросът да се реши. На 2 август 2011 г. обаче Общинският съвет излиза с решение да се обяви конкурс за поставяне на преместваем обект на мястото на детския център, до който бизнесдамата дори не била допусната. Така Костадинова останала излъгана, поискала си парите обратно, но не успяла да си ги върне и се оплакала в прокуратурата.

Според материалите по делото Сузана Николова е взела 40 хиляди лева от сумата, а Вакрил – другите 10 хиляди. На процеса през февруари бившата съветничка, а впоследствие и ликвидатор на общинската фирма „Ритон“ обясни, че самата тя била жертва, тъй като ѝ бил запален джипа.

На делото днес ще бъдат разпитани 9 свидетели, съобщиха от съда.

Подобни статии

Top