„Сцена на кръстопът“ спусна завеси, но остави следи

Със 100% изпълнена програма ”Сцена на кръстопът” спусна завеси и обяви своя успешен край, оставил реални следи в паметта на времето.

Мотото на тазгодишното издание бе ”Театърът-следите”, достойно защитено от реализираните 22 спектакъла, три от които международни, и 7 атрактивни съпътстващи прояви – кръгла маса по проблемите на новата българска драматургия, представяне на книги, спектакли на студентски театри, концерти, реализирани в 4 локации пред близо 10 000 зрители.

В успешната им реализация  участваха 19 професионални театри и театрални компании с над 1000 изпълнители в това число художествено-артистичен и сценично-технически персонал от страната и чужбина. Пловдивчани имаха привилегията отново  да се срещнат с едни от най-големите имена на театъра.

През отминалите 14 фестивални дни Пловдив затвърди името си на всепризнат театрален град със своя  предана публика – естетска, разбираща и рекламираща знаковото събитие ”Сцена на кръстопът”.

И въпреки  осезателно променената среда, в която се проведе 19-то фестивално издание, съпътствано  с ежедневно провеждащи се разнородни по своя характер и съдържание културни и други прояви, в много случаи пречещи си една на друга, театралният  маратон запази своята творческа  устойчивост,  като по убедителен начин доказа, че той е запазена марка на Пловдив в културния календар на България.

„Фестивалът се превърна в средище на идеи и на смислени сценични послания, в ярък и значим форум” бе посочено в поздравителния адрес на министъра на културата Вежди Рашидов до организаторите на „Сцена на кръстопът”.

Видимо недостатъчен се оказа интересът на младата театрална публика към   проведените в двора на театъра няколко съпътстващи прояви и най-вече към спектаклите на студентския театър при Нов български университет и Клубът на лъжците.

Затваряйки страницата на 19-та”Сцена на кръстопът”,фестивалният екип,оглавяван от основателя и артдиректора проф.Стефан Данаилов,отправя смел поглед напред към 20-я юбилеен фестивал през 2016,чийто прояви без съмнение  ще гледаме в обновената зала на Драматичния театър.

Подобни статии

Top