Счетоводители и малчугани творят заедно в пловдивския „Кламер“

хоби

Дони и Милен са създатели на хоби център „Кламер“ в Пловдив, където всеки, независимо от възрастта и професията си, може да се научи да прави чудеса, само с помощта на въображението и двете си ръце.

По професия Дони е компютърен специалист, работила е дълго време в областта на печатните издания и рекламните агенции.

Преди десет години се насочва и към полиграфския бранш, пътува много, следи развитието на хоби материали по света, а у нас по това време не се предлагат никакви хоби материалите.

Отдадена напълно на работата си, Дони почти не намира време за семейството си, съпругът  й Милен споделя, че дори рядко са се виждали вкъщи.

Семейният им бизнес стартира след като отварят няколко книжарници за канцеларски материали, после започват да изработват различи рекламни материали, купуват малка печатна машина, машина за печати и машини за довършителни работи, като постепенно решават да предлагат на клиентите си и качествени хоби материали. Така затварят цикъла произвоство-предлагане за голяма част от нещата.

Преди пет години Дони сбъдва мечтата си и си отваря свое собствено място, където всеки любител на ръчното творчество може да открие своето призвание.

Работилницата-ателие пък започва да действа в самостоятелно помещение преди две години и днес там непрекъснато се провеждат различни курсове – по декупаж, работа с полимерна глина, рисуване върху стъкло, работа с хартия, която включва квилинг, декорация от хартиен цветя, скрапбукинг, работа с печати и с мастила, работа с вълна, а от скоро и курсове по рисуване.

В началото Дони сама води курсовете, като единствено е имала помощник за работата с полимерна глина и рисуваното стъкло – Дафинка Лешкова. Но както често се случва, учениците надминават учителя и скоро стават преподаватели.

Злати Стоянова е един от хората, които започват като на шега, а днес вече е майстор и води самостоятелни курсове по декупаж.

Квилингът и въобще работата с хартия е запазена територия за Владислава (SavaCard). Курсовете по рисуване се водят от преподаватели от Художествената гимназия и от Художествената академия. За някои от работилниците идват и майстори от различни точки на страната и от чужбина.

Предизвикателство за всички е курсът по иконопис, който се води от квалифицирани преподавател от Художествената академия.

Самата Дони тогава за пръв път рисува с четка и темперни бои, но иконата й става толкова добра, че само истински професионалист може да забележи малките неточности. Картината й все още не е осветена в църква, но е много скъпа за цялото семейство.

В хоби центъра се организират и много работилнички за децата. Те са предимно през ваканциите, на различни теми са и времетраенето е също е различно 3-4 часа. Малчуганите, по думите на Дони се стараят повече, защото слушат и са изпълнителни.

След всеки етап те питат дали изделието им се получава, докато повечето възрастни са нетърпеливи и бързат, след което им се налага да повтарят.

Счетоводителите и лекарите са най-честите посетители в работилниците за ръчно творчество. Това явно са най-стресираните хора, шегуват се Дони и Милен.

Те са забелязали също, че голяма част от клиентите правят нещата за подарък, а други – за продажба. От хоби им става основно занимание и в последствие се превръща в професия.

Двамата признават, че когато наближи празник, не ходят по магазините, а правят подаръците сами. Дъщеря им е в 5 клас и помага много, а синът им в Германия редовно получава изделия от Пловдив, които подарява на приятелите си там.

Извън България е по-лесно, там хората те оставят да твориш и ценят повече личната изява, споделя Дони.

В центъра се изработват покани за тържества и декорации за сватби, и най-голям интерес проявяват и българите, които живеят навън в чужбина. В момента в центъра тече подготовката за сватба, която ще се проведе в Еквадор.

Дони и Милен правят и торти, но не стандартни, а от картон. Всяко парче е отделно, прилича на кутийка и във вътре има малко подаръче. Преди време Милен получава обаждане от дама, която е искала много голяма торта.

На въпроса колко точно, тя отговорила лаконично: „От нея трябва да излезе мадама, с която да изненадам мъжа си“.

В крайна сметка поръчката не се е осъществила, просто защото изработката е била доста скъпа и жената решила, че ще заложи на по-скромен подарък за любимия си.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top