Съвети за предпазване от стреса

стрес

1. Разтоварете се от стреса, натрупан по време на работния ден, още на връщане към къщи, като слушате приятна музика или като се разходите сред природата.

2. Ползвайте пълноценно обедната си почивка.

3. Разпределяйте работата си /с екипа – в службата и със семейството – у дома/,вместо да се хвърляте сами да свършите всичко.

4. Не се стремете непременно към перфекционизъм във всичко: намирайте случай, в които да пестите време и енергия за „черни дни”.

5. Почивните дни прекарвайте с приятели и близки, които наистина ви помагат да се отпуснете и да погледнете по по-рационален начин на проблемите си.

6. Отделяйте поне 10 минути на ден за релаксация.

7. Когато около вас се случват стресиращи събития, независещи от вас, не ви остава нищо друго освен да се опитате да контролирате реакциите си – хладнокръвно обмислете ситуацията и позицията, която трябва да заемете.

8. Контролирайте не само външния, но и вътрешният си глас – вместо постоянно да си повтаряте: „Няма да се справя!”, си казвайте: „Няма да е лесно, но съм
се справял и в по-сложни ситуации!”.

9. Съсредоточавайте се върху най-належащите проблеми.

10. Задавайте си от време на време въпроса: „Ако не свърша това днес, ще се свърши ли светът или – ще пострада ли сериозно някой?” Ако отговорът е „НЕ”, оставете днешната работа за утре.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top