Съвети за работа след дълга почивка

Съвети за работа след дълга почивка

Всеки работещ човек се е сблъсквал с този неприятен момент – почивката му свършва и е време отново да навлезе в дълбоките работни дебри. Някак след всичките страхотни дни на забавления и релакс сивото, еднотипно офис ежедневие ни се вижда още по-мрачно и скучно.

За нещастие обаче, всички хубави неща имат своя край и човек трябва да се научи максимално бързо да се приспособява към промяната. Тъй като първите работни дни след почивка обикновено са стресиращи и по-трудни от обикновено, вижте няколко съвета, с които ще облекчите този неприятен период:

1. Управлявайте добре времето си. На първо място не се връщайте от почивката в деня преди отново да трябва да сте на работа. Най-добре ще бъде за вас да си оставите минимум един или два дни за „аклиматизация“. Прибирайки се обратно вкъщи по-лесно ще се настроите психически за връщане обратно на работа. Също добра идея е да се върнете на работа в сряда или четвъртък, за да направите първата си работна седмица след почивката по-кратка и лесна за понасяне.

2. Не се опитвайте да направите всичко наведнъж. Ако имате една или няколко по-големи задачи, започнете с най-лесните части от всеки проект. Така няма да се претоварвате и ще можете да бъдете абсолютно концентрирани върху работата си. Ако имате нещо спешно, започнете с него. Не забравяйте обаче да правите повече паузи по време на работния ден.

3. Записвайте си. Ако сте склонни да бъдете разсеяни заради непрекъснато спохождащите ви спомени, започнете да си водите бележки. Всеки ден записвайте най-належащото, което трябва да свършите. Ако имате възможност, може да си записвате задачите и за един ден напред.

4. Започнете да мислите за следващата си почивка. Дори това да бъдат предстоящите почивни дни, най-близкия официален празник или дори Коледа. Просто си мислете за нещо положително, което ще ви помогне да се справите с депресията, обхванала ви след края на вашата почивка.

5. Никога не разчитайте, че ще работите на 100% през първия работен ден след почивката си. Не се обвинявайте, ако не можете да бъдете напълно концентрирани и не се справяте толкова бързо с работата. На повечето хора им се случва същото. Както вече споменахме, правете повече паузи и не бъдете прекалено строги към себе си.

Източник: tialoto.bg

 

Подобни статии

Top