Съветниците в Асеновград против явните търгове

Съветниците в Асеновград против явните търгове

Общинските съветници в Асеновград отхвърлиха предложение на администрацията за изменения в Наредбата за управление и разпореждане с общинско имущество. С 8 гласа „против“ и 23 „въздържал се“ те не приеха предложението всички търгове на общински имоти да бъдат явни. Това е продиктувано от препоръка на Сметната палата, за да има по-голяма прозрачност при търговете.

Препоръката на Сметната палата към община Асеновград провежданите търгове за продажба на общински имоти да са явни, не кореспондира с възможностите, заложени в законодателството, посочи кметът на Асеновград Емил Караиванов. Въпреки това той призна, че е длъжен да се съобрази с констатациите на одиторите от палатата. Съветниците обаче почти единодушно гласуваха против изцяло явните търгове.

Специално аз считам, че търговете с тайно наддаване са полезни в определена степен, защото като общински съветник имам оплаквания от граждани, които казват, че на определени търгове се появяват хора, които нямат никакво желание да купуват. Използват ситуацията да изкарат някой лев, образно казано. Идете и снимайте някой от тези търгове, за да видите как пет-шест души стоят и когато трябва да наддават, навеждат главите и не наддават. За какво тогава се появяват  коментира общинският съветник от БСП Божидар Носиков.

Според Носиков законът не забранява тайните търгове и затова общината не би трябвало да се лишава от тази възможност. По думите му това би довело до по-голяма оперативност при наддаванията.

В крайна сметка се оказа, че нито един от присъстващите общински съветници не е гласувал за явните търгове, а 23 души се въздържат, тъй като не могат да вземат категорично решение

 

Подобни статии

Top