Съветници искат 50 хил. лв. за осветление на пешеходни пътеки

Осветени пешеходни пътеки

50 хиляди лева от бюджета на общината за 2015-та година да бъдат предвидени за изграждане на LED осветление на пешеходни пътеки в Пловдив, предлага Постоянната комисия по „Обществен ред и транспорт“ към местния парламент. Предложението ще бъде гласувано на сесията днес.

На свое заседание на 25 ноември, съветниците от комисията са изслушали доклад, от който е станало ясно, че само за два месеца в Пловдив в тъмната част на денонощието, на пешеходни пътеки са регистрирани 22 пътно-транспортни произшествия от общо 40 инцидента с пешеходци. За първите шест дни на декември са станали 8 произшествия с пешеходци на пешеходни пътеки, от които 4 в тъмната част на денонощието, като при два от инцидентите има жертви.

Само една пешеходна пътека в Пловдив има осветление. Тя се намира на бул. „Източен“, отбелязват от Постоянната комисия и припомнят, че през 2014-та година е трябвало да бъдат осветени общо 50 пешеходни пътеки, съгласно изготвен график. Това обаче не се е случило.

Според съветниците контролът на движението по улиците на Пловдив е силно занижен, което застрашава живота и здравето на хората. Затова те настояват в бюджета за догодина да се предвидят необходимите пари за осветяване на пешеходни пътеки.

От общината обаче припомнят, че през тази година с прожектори са осветени 11 пешеходни пътеки в различни зони на Пловдив.

 

Подобни статии

Top