Съветници питат: Колко пари са необходими за зелени градини в Асеновград?

За огромни харчове за озеленяване и поддръжка на зелените площи в Асеновград алармират общинските съветници от ПП „Зелените“ и колегите им от ГЕРБ. Дебат предизвика отчета за изпълнение на бюджета за миналата година, който се разгледа на редовното заседание на ОбС-Асеновград.

Справката сочи, че само за 2015-та за възстановяване, създаване и естетическо оформяне на парковете и градините в Асеновград са платени 428 хиляди лева. От 2012 година до края на миналата са похарчени близо един милион лева за сходни дейности, изнесе данните Дамян Борисов от ПП „Зелените“.

Той и колегите му от партия ГЕРБ Ангел Димитров и Костадин Яков реагираха към администрацията и поискаха разчет на реално извършената работа за поддържане на озеленените площи.

Окосяване на над 1500 декара тревни площи, оформяне на короните на 340 дървета, почистване на живи плетове и поливане над 80 пъти на цветните градини са част от мероприятията, извършени от фирмата, изпълняваща дейността, само за миналата година. За това тя получава около 30 хиляди лева ежемесечно общински пари, коментира кметът Емил Караиванов.

Договорът с фирма „КИО-Иван Узунов“ е подписан през 2014-та година на единични цени, допълни отговора си градоначалникът. На фона на значителните средства, които отиват за озеленяване, съветникът Ангел Димитров постави въпроса за създаване на собствено общинско предприятие.

По думите на кмета обаче, тази идея не би могла да се развие, защото общината разполага с ограничен бюджет и не можа де осигури финансиране на подобна дейност. „КИО-Иван Узунов” ще се грижи за парковете в Асеновград до юли догодина.

Поддръжката им през 2016-та ще струва на асеновградчани над 650 хиляди лева, напомниха съветниците. Реално изградена поливна система в централния парк на града и оформяне на зелените площи в периферията ще видим още това лято, обеща пък Караиванов.

Подобни статии

3 Коментара

  1. Кали написа:

    Ако питате Тома Белев и останалите зелени човечета сигурно и 300 милиона няма да стигнат – то ще трябва преселване на защитен вид червей, прокопаване на тунел за мигриращите таралежи…Все сериозни инвестиционни проекти.

  2. Престън написа:

    Пак някой е прилапал парите от обществената поръчка. Странното е, че този път за това алармират Зелените, все пак техен запазен номер е източването на държавни и европейски средства.

  3. Лена написа:

    Когато имаш да вземаш милиони и то само по презумпция, че си ти, всичко изглежда като даденост. Съвсем друго е да направиш промяна към добро, да се преодолееш и да позволиш нещата да се случат за всички българи.

Top