Съвременният мит за Евридика и Орфей оживява на пловдивска сцена (СНИМКИ)

Съвременния разказ за Евридика

Най-новото заглавие в програмата на Драматичен театър – Пловдив – „Евридика в подземния свят“от Сара Рул, ще се играе тази вечер от 19 часа в Камерна зала. Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев, който вече е познат на пловдивската публика с пиесите „Крал Лир“, „Дисни трилър“ и „Когато гръм удари“.

Забравете всичко, което знаете за Орфей и Евридика от древногръцката митология и чак тогава се потопете в магията на театъра. Спектакълът „Евридика в подземния свят“ представя един напълно различен и съвременен прочит, в който на преден план стои въпросът за любовта – онази гигантска любов, която те поглъща изцяло и преобръща представите за света.

В оригинал митът е разказан изляло от името на Орфей, докато Евридика остава сякаш извън обсега на вниманието . В пиесата обаче ролите са разменени и фокусът е поставен главно върху женския персонаж. Цялата история е представена през сетивата на Евридика, тя е тази, която се разкъсва от колебания и прави избор в края на спектакъла.

Героинята минава през много и различни изпитания – младежка любов, сватба, смърт и осъзнаване на дълбоката обич към баща си, когото открива в долната земя. В подземното царство Евридика се изправя и пред най-голямата дилема – дали да се върне при съпруга си или да остане при своя родител. Какво избира и дали съвременния прочит на мита е с щастлив или трагичен край, ще разберете, когато посетите спектакъла.

По думите на режисьора Стайко Мурджев, историята на Евридика е всъщност история за избора, който ни се налага да правим всеки ден. Философията, която самият мит съдържа в себе си, е представена компактно, а водеща е идеята за ритъма.

Това е и причината, музиката в „Евридика“ да не е просто фон, а главен персонаж, наред с актьорите, костюмите, декорът и осветлението. Бански от 30-те години, маски от Античността и съвременни ритми се преплитат и въздействат силно и запомнящо се върху сетивата на зрителя.

Въпросите за търпението, доверието към другия и съмнението в собствените ни сили, са трите основни стълба, върху които стъпва не само древния, но и съвременният мит.

„Евридика в подземния свят“ дава отговори на част от тези питания, но като всеки истински шедьовър, провокира и към дълбоки размисли.

Оставаш ли при малкото, но сигурно щастие или избираш да се бориш за голямото, но несигурно и далечно? Готови ли сме да направим компромис със себе си, за да „чуем“ ритъма на човека срещу нас? Склонни ли сме да прощаваме и да повярваме отново? Все въпроси, които ни мъчат постоянно и често превръщат живота ни в една голяма дилема.

В спектакъла участват Луиза Григорова, Петко Венелинов, Стефан Попов, Дамян Тенев, Мариана Йотова, Радина Думанян, Боряна Братоева, Тодор Дърлянов, Троян Гогов.Сценографията и костюмите са на Марина Райчинова, музиката е на Петър Дундаков.

В пиесата са включени и циркова и въздушна акробатика, които се изпълняват от Бенита Примо. Мултимедията е дело на Петко Танчев, а видеото е на Георги Вачев. Песните се изпълняват от Гергана Димитрова-вокал и Росен Балкански-китара.

Подобни статии

Top