Съвършената операция на катаракта показаха в Пловдив

Над 200 офталмолози от цялата страна участваха в очна медицинска конференция „Операционната на бъдещето“, която приключи днес в Пловдив. Те проследиха по жива сателитна връзка съвършената операция на катаракта (очно перде) с фемтосекунден лазер LenSx® . Това е т.нар. златен стандарт в офталмологията – най-добрият начин, по който тази операция се прави в света. Пловдивска очна клиника първа в страната демонстрира новата технология.

Операционната на бъдещето е уникална с това, че в нея най-важните етапи за цялостния изход на операцията се извършват от изкуствен интелект. Три компютърно програмирани апарата помагат на хирурга – диагностичната машина Verion, фемтосекундният лазер LenSx® и апаратът за факоемулсификация Centurion.

Катарактата представлява помътняване на естествената леща на окото и единственото лечение е операцията. Естествената леща се премахва и се заменя с изкуствена. Апаратите сканират окото, наслагват висококачествени изображения, изчисляват точния диоптър на изкуствената леща, посочват най-подходящите места за разрезите и ги извършват сами. Хирургът се намесва само при поставянето на изкуствената леща.

Само допреди няколко години катаракталната операция е била извършвана ръчно, със скалпел, шевове и понякога тежки усложнения. Сега медицинската наука е дотолкова напреднала, че тези травматични за пациента техники са заменени с няколкоминутен престой под апарата, който сам прави някои от най-важните части от операцията, включително и разрезите. Това е фемтосекундният лазер LenSx® Alcon. За части от секундата лазерният лъч разбива помътнялата човешка леща, с точност, непостижима за нито един хирург в света, посочи днес пред колегите си офталмохирургът д-р Димитър Тасков.

Днес той оперира на живо двама пациенти – 46-годишен инженер от София и 77-годишен пенсионер от Пловдив. Всяка от операциите продължи около 10 минути. При младия мъж бяха оперирани и двете очи наведнъж – също рядкост в катаракталната хирургия. Благодарение на мултифокалните лещи, поставени в двете му очи, пациентът вече може да вижда и наблизо, и надалеч, без да ползва очила. Т.е. заедно с отстраняването на пердето вече е възможно и решаване на рефрактивни проблеми – корекция на далекогледство и късогледство, както и астигматизъм. И всичко това – само с една операция.

Операцията за катаракта е една от най-често извършваните  не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Годишно в света се правят повече от 19 млн. такива операции, а в България около 30-35 000. По данни на Световната здравна организация, катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над  55-годишна възраст.

Подобни статии

Top