Съдба или случайност е от бобиньор в завод за полиетилен да станеш цветар

Бобиньор в завод за полиетилен стана цветар. Случайност ли е това? Това е съдбата на един асеновградчанин, който вече 30 години е в цветарския занаят. Бизнес, при който в празник и делник, той е на работа. Как семейството му приема това, тежко и трудно ли е да си цветар в днешно време? Отговорите на този и други въпроси разкри пред нас Георги Никитов.

„Всичко е една голяма случайност“, започна разказа си Георги. Един ден той решил да посади карамфил на площ от 300 квадратни метра в пловдивското Ново село. Видял, че може да се справи. Впоследствие станало ясно, че цветарският бизнес е доходоносен и продължил. След като пожънал успех с производството на карамфил, започнал постепенно да увеличава засадените площи.

Така, вече 30 години, Георги се е отдал изцяло на цветята, които отглежда в Ново село. Междувременно, докато прохожда в цветарския занаят, асеновградчанинът работи и в местно предприятие за полиетилен, като бобиньор.

Съчетавал съм и двете неща. Защото няма как да се случи в началото да се влагат средства за едното, ако няма приходи от другаде. А това е така, тъй като държавата ни съсипва и дребния, и средния и едрия бизнес, посочва огорчен Никитов.

Той има 15-годишен стаж като бобиньор и още 5 години като началник на цех за ремонт на електродвигатели.

Цветята нямат нищо общо с работата, която съм извършвал, просто всичко стана случайно, отново подчерта асеновградчанинът.

Той обясни, че когато започнал, с производство на цветя в Ново село са се занимавали около 100 човека. Сега в този бизнес са оцелели едва четирима или петима производители. „Аз успях да се развия, благодарение на упоритостта и праволинейността си.“, допълва с усмивка Георги.

И разказа че най-важно в този занаят е производството да бъде директно свързано с реализацията, т.е. с продажбите и пазара. Защото ако един цветар е само производител, трудно ще развие бизнеса си. В момента плантацията на цветаря е на обща площ 10 дка, а в началото била едва 300 кв.м. Половината цветя са на открито, а останалото е на закрито чрез оранжерии.

Освен карамфил, асеновградчанинът произвежда и алстромерия, калия, роза, лилиум, декоративен слънчоглед и екзотичното цвете стрелиция. За нея се изисква поне 25 градуса температура и влажен въздух, обясни производителят.

По думите му  грижите за всяко едно цвете са различни. И разбира се, трябва да се полагат много усилия и любов, както във всяко нещо, което човек върши.

Георги Никитов сподели, че цветарството дава приходи. Но само ако производителят е много упорит и се труди поне по 13 часа в денонощието.  С тъга цветарят сподели, че бизнеса си е развил в условията на лишения и семейни неразбирателства.

Когато започнах да се занимавам с цветарство, съпругата ми беше много скептично настроена. Знаеше какво ще ни струва. Сега, след толкова много години, отново продължава да не ме подкрепя напълно. Защото, независимо дали е празник, или обикновен ден, аз все съм на работа. Това коства израстването в цвератския бизнес, сподели още асеновградчанинът.

В края на нашия разговор Георги разкри, че понякога му е писвало от този занаят. Мислил е да се откаже. Понякога е ругал хляба. Защото цветята за Георги Никитов и семейството му са прехрана. Мислил е да се откаже, защото тази професия е трудоемка.

Неведнъж сме падали и сме ставали в цветарството. Били сме близо до фалит няколко пъти. Падаме ставаме и продължаваме, благодарение на Господ, че ни е дал здраве и упоритост, категоричен бе асеновградският цветар.

Синовете на Георги  – Иван и Петър Никитови,  също възнамеряват да продължат занаята на баща си. На първо време са кандидатствали за субсидии по европрограма. Нещата не потръгнали – по думите на асеновградския цветар тези, които се развиват в България, винаги има кой да ги възпре.

Но въпреки трудностите семейството смята да продължи бизнеса. Защото  имат изградена сериозна база за развитие му, посочи Георги.

В България занаятът трябва да се продължава от наследниците. Така, както е в Германия и други държави. А без производство тази държава няма да стигне до никъде“, заключи с болка в очите Георги Никитов.

Подобни статии

Top