Съдът върна делото срещу Дон Портокал в прокуратурата

Пловдивският окръжен съд прекрати и върна в прокуратурата за доразследване мегаделото срещу цитрусовия бос Сотир Янков, съпругата му Елена, дъщеря му Мария и още 11 души, обвинени в укриване на данъци, в особено големи размери. Според обвинението става дума за укрита сума за над 5 милиона и 500 хиляди лева, както и за извършването на парични преводи за 50 хиляди, за които са знаели, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Мегаделото срещу 14-те задържани, сред които и известния като Дон Портокал цитрусов бос Сотир Янков, съпругата и дъщеря му, започна в отсъствието на самия Янков и адвоката му Ина Лулчева. Пред съда бе изправен и Атанас Бонев, известен като Малкият Зум, тъй като е племенник на футболната легенда Христо Бонев.

Още в самото начало, преди да бъде даден ход на процеса, две от основните обвиняеми – Елена и Мария Янкови, се оказаха без защитници. Те обясниха, че още си търсят адвокат, но съдът веднага им назначи служебен защитник. Административни неуредици доведоха до няколко почивки, за да може да се съберат адвокатите на 14-те обвиняеми.

Съдът отхвърли искането, депозирано от адвокат Лулчева, делото да бъде върнато за доразследване в прокуратурата заради противоречия в обясненията на съпрузите Янкови и дъщеря им.

Според запознати със съдебната практика, заради многото подсъдими, свидетели и защитници, има опасност делото да се точи с години. Затова днес Марин Марковски предложи процес по съкратената процедура.

В крайна сметка бе даден ход на делото, но заради несъотвествие в приложени по материалите фактури и други процесуални нарушения, съдебният състав прекрати процеса и го върна в прокуратурата за доразследване.

Подобни статии

Top