Съдът оправда Сузана Николова (СНИМКИ)

Три години условна присъда даде Районният съд в Пловдив на лобиста Вакрил Тодоров. Бившата зам.-председателка на Общински съвет – Пловдив и бивш синдик на общинската фирма „Ритон“ Сузана Николова беше оправдана. Тодоров трябва да плати и обещетение в размер на 50 000 лева.

Юлия Костадинова ме заплашваше по телефона, че ще ме даде на медиите и на прокуратурата, ако не й дам 20 хиляди лева. Това заяви по време на последното съдебно заседание днес Сузана Николова.  Тя разказа, че се запознала със собственичката на Детския център в Лаута на 5 юни 2011 година, когато отишла там за детски празник по случай Деня на детето – 1 юни.

„Не съм ходила в детския център на 28 юли 2011 година, тъй като тогава бях на много тежко заседание на председателския съвет на Общински съвет Пловдив, обясни Николова. Съветът заел целия й ден. Бившия синдик на „Ритон“ разказа, че Костадинова ходила при нея, след като поела ликвидацията на общинското дружество през 2012 година. Тя търсела документите, с които е получила правото да постави павилиона на центъра в прилежащата земя край бившия ресторант „Лаута“ – част от активите на „Ритон“. „Тогава Костадинова искаше да й издам документ за постройката. Каза ми: „Какво толкова ще ти коства един подпис и печат, след като после ликвидираш фирмата?“ – допълни Николова.

„След това се срещна с мен в ресторанта и ми каза, че ако не й дам едни пари, ще чета за мен във вестник „Стандарт“ и ще ме даде на прокуратурата. Тя ми звънеше непрекъснато, дори докато бях на море. Мои приятели ме посъветваха да се оплача в полицията. Сега съжалявам, че не го направих, но тогава имах тежки здравословни проблеми“, обясни още Николова и уточни, че Костадинова й искала 20 хиляди лева. Отправяни й били заплахи дори, че ще бъдат уведомени висшестоящите партийни лидери на ГЕРБ. „Стресираше ме, създаваше ми голям дискомфорт“, допълни Николова.

Бившата зам.-председателка на местния парламент обясни още, че Костадинова я търсела  от различни телефони и се наложило дори да си вади разпечатка, а номерата записвала в апарата си като Юлия 1, Юлия 2 и т.н.

От своя страна другият подсъдим – Вакрил Тодоров поясни, че се познава с Костадинова от 2010 година и е движел документите за легализация на детския център. Той обясни, че бил назначен конкурс от Общинския съвет, но Костадинова не подала документите си в срок, а след 16.00 ч. в последния възможен ден за подаване на оферти и затова не била класирана изобщо за участие в търга. Тодоров призна, че е ходил на почивка със семейството на Костадинова, но отрече да е вземал големи суми пари от нея, извън тези, които са му се полагали за услугите, които е вършил и за държавните такси.

Съдът разпита и Дияна Маркова – приятелка на Костадинова. Тя разказа, че е виждала чанта с много пари, които трябвало да бъдат предадени на Вакрил Тодоров. Маркова обясни, че е водила собственичката на детския център в централата на „Кауза Пловдив“, преди да бъде назначен конкурса за земята по предложение, внесено от Константин Димитров.

Припомняме, че според държавното обвинение през юни 2011 година лобистът Тодоров и Сузана Николова заблудили собственичката на детски център Юлия Костадинова, която потърсила съдействие от двамата пред администрацията, че ще й узаконят имота срещу сумата от 50 хиляди лева. Дълго време атракционът в парк Лаута действал без необходимите документи, а от кметството в „Тракия“ и РЗИ непрекъснато глобявали бизнесдамата.

Костадинова дала 50 хиляди лева, за да уреди право за ползване на имота за 5 години. През юни 2011 година Тодоров завел в детския център Сузана Николова и обяснил, че тя е много влиятелна и ще помогне въпросът да се реши.

На 2 август 2011 г., по предложение на общинския съветник Константин Георгиев, Общинският съвет излиза с решение да се обяви конкурс за поставяне на преместваем обект на мястото на детския център. Костадинова се почувствала излъгана, но все пак кандидатствала на търга с две фирми – своята и тази на мъжа си. Тръжната комисия обаче не я допуснала до конкурса, тъй като офертите били подадени с 1 и 2-минутно закъснение. След този провал бизнесдамата си поискала 50-те хиляди лева обратно, но Вакрил и съпругата му й казали – „Търси си ги от Сузана“. Затова Юлия подала подала жалба в прокуратурата.

След произнасянето на присъдата, адвокатът заяви, че ще обжалва решението пред Окръжния съд.

Подобни статии

Top