Съдът отваря врати по повод Деня на Конституцията

По случай предстоящия Ден на Конституцията днес от 10:00 ч., в зала № 1 на АС, Апелативен, Окръжен и Районен съд Пловдив организират Ден на отворените врати.

Гости на магистратите ще са студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет; от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, специалност „Графичен дизайн и фотография“; ученици от Професионалната гимназия по туризъм и Основно училище „Христо Г. Данов“.

Ще бъдат представени допуснатите до участие снимки, номинираните за награждаване кадри и обявени призовите места от фотоконкурса „Темида отблизо“.

Бъдещите юристи от Европейската асоциация на студентите по право /ЕЛСА/ ще представят възстановка по реален случай от съдебната практика на наказателно дело с обвинение за извършен грабеж при условията на опасен рецидив.

Общо 13 студенти по право от Пловдивския университет ще участват в процеса. Част от тях ще се изявят като съдия, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други техни колеги ще се бъдат „призовани“ и „разпитани“ като свидетели и вещи лица. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.

Инициативата се организира с цел студентите да се запознаят отблизо с работата на съдията, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят и текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от стадиите по делото на мултимедиен екран.

Подготовката за възстановката на съдебния процес продължи почти два месеца. Студентите се подпомагат от трима съдии и 12 съдебни служители.

След приключване на процеса, на гостите ще бъде предоставена възможност да посетят деловодства на трите съдилища, в които да наблюдават работата на съдебните служители по образуването и движението на делата.

Подобни статии

Top