Съдът отмени таксата за поставяне на гаражи - DC news

Съдът отмени таксата за поставяне на гаражи

Съдът отмени таксата за гаражите в Пловдив

Пловдивският административен съд отмени месечната такса от 29 лв., събирана от Община Пловдив за наема на терен за поставяне на гаражните клетки. Тя бе обжалвана в съда от председателя на „Обединение за Пловдив“ Дани Каназирева. Адвокатът доказа пред съда, че таксата е завишена, а реалната сума, която трябва да плащат собствениците на гаражи е между 2 и 10 лева.

Делото за таксата за гаражи беше образувано през 2012 година. Още тогава Каназирева обяви, че повечето такси в Община Пловдив са завишени и не отговарят на реалните разходи.

Според Каназирева данните от делото показват куриозни факти. Според експертизите калкулацията и обслужването на гаражите отнема на администрацията 1044 минути, половин милион лева са възнагражденията на служителите, 300 хиляди лева приблизително са за вода, горива и енергия, половин милион са за външни услуги, 30 хиляди лв. за текущи ремонти.

Това са суми, които се надписват на гърба на пловдивчани, посочи адвокатката. Според нея в момента общината има две възможности – или да промени с минимална сума таксата за поставяне на гаражи, което ще прекрати делото, или да обжалва.

„Ако администрацията обжалва, първата последица ще е приемане на нови такси с реална калкулация на реалните разходи и на второ място всеки един пловдивчанин може да предяви искане за връщане на сумите, надвзети в годините незаконосъобразно от общината“, посочи Каназирева.

Следващата седмица съветниците от „Обединение за Пловдив“ ще внесат предложение за намаляване на такса смет за юридически лица. Целта е да бъде облекчен бизнесът, включително и най-дребните търговци. Тук е нужна и законодателна промяна, тъй като в закона липсва диференциране според размера на бизнеса, но общината може да балансира несправедливото облагане, като намали такса смет, посочи Каназирева.

 

Подобни статии

Top