Съдът пак не пусна на свобода дупнишкия фараон Близнаков

Дупнишкият фараон Георги Близнаков

Пловдивският апелативен съд отново остави в ареста за постоянно дупнишкият фараон Георги Близнаков, в чиято пирамида – Дупнишката популярна каса, потънаха спестяванията на 229 вложители. През декември той остана зад решетките, тъй като не обжалва мярката си за отклонение, но жена му – Ивона Близнакова, бе освободена срещу 30 000 лева, парична гаранция. Един от мотивите тогава бе, че тя само е регистрирала и протоколирала дейността на касата, като не е била организатор на схемата. Освен това била предоставила на разследващите списък с потърпевшите и те така са достигнали до тях.

Пускат касиерката на Дупнишката каса срещу 30 хиляди

По време на съдебното заседание стана ясно, че срещу Близнаков са повдигнати нови обвинения. Това съобщи в съдебна зала прокурорът от Апелативна прокуратура Пловдив Симона Генова. По думите й са възложени съдебни поръчки за извършване на следствени действия, които предстоят. Все още не са разпитани повече от половината свидетели по досъдебното производство. Освен това няма данни за промяна в здравословното състояние на Близнаков.

Съдът прие, че продължават да съществуват предпоставките обвиняемият да остане в ареста – има обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това съществува опасност и да се укрие, тъй като преди време, при проверки на адресите, дадени от него и жена му, те не са били открити там. Затова магистратите оставиха окончателно в ареста фараона.

Припомняме, че той и жена му  бяха задържани по обвинение в лихварство – за това, че са ограбили 4,5 млн.лв. от вложителите в касата, обещавайки им атрактивни лихви между 14 и 18%. Според прокуратурата парите ги няма, а хората не са получили нито депозитите си, нито лихвите от тях. Фараонът и жена му, която е била касиер на кооперацията, не се признаха за виновни. Те са обвинени и в незаконна банкова дейност.

Съпрузите от Дупнишката популярна каса застават пред съда

 

Подобни статии

Top