Съдът потвърди: Таксиметровите босове на свобода срещу 5 бона

Самоубиецът от покрива на поликлиниката в Тракия отива на съд

И Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата таксиметрови босове – Иван Търпов и Ерол Ешредов. Магистратите потвърдиха определението на колегите си от Окръжния съд, които наложиха парична гаранция от по 5000 лева на Търпов и Ешредов.

Двамата бяха задържани миналата седмица по обвинение, че в съучастие, като подбудители и помагачи са накарали управителят на „Таксиметрова компания Пловдив” ЕООД Любен Чаушев да укрие 200 000 лева данък на дружеството.

Двамата накарали Чаушев да подаде в НАП данъчна декларация с нулев доход на дружеството. На практика схемата, по която са действали обвиняемите била да прехвърлят фирмата на безимотен ром, когато тя натрупа задължения. Именно това се случило в последния случай, при който в компанията имало 80 таксиметрови коли. Шофьорите им плащали по 40-50 лева, а оборотът оставяли за себе си. В края на годината, когато дружеството натрупало задължения към хазната, било прехвърлено на Ангел Ангелов от Асеновград. Арестите били извършени именно в момента на закриването на офисите и регистрацията на новата фирма със същия предмет на дейност – „Лимит транс груп” ЕООД. Пестяло се от данъци и по друг начин – касовите апарати на такситата не били свързани с НАП.

Припомняме, че проверките срещу таксиметрови превозвачи тръгнаха още през април, когато бе задържан собственикът на фирма „Желон“. Тогава се оказа, че такситата плащат на фирмата, за да се грижи за документацията и взаимоотношенията с институциите, включително и финансови. Тъй като превозвачите регистрират всяка година наново фирмите си, по този начин те избягват данъчно облагане.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели и са направени счетоводни експертизи. В хода на проверката бе установено, че Пловдив се обслужва от 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които не са плащани никакви данъци.

Днес Апелативният съд сподели доводите на Окръжния съд и намери, че не са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо тях. Според магистратите няма опасност двамата да се укрият, нито да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Top