Съдът призна авторското право на арх. Маринов върху Гребния канал

Архитект Валентин Маринов спечели делото за авторското право над проекта за първия Гребен канал. Апелативният съд отмени решението на окръжните магистрати, които не признаха авторските права на архитекта и проектанта на хидротехническата част инж. Петко Иванов върху съоръжението.

Според решението на Апелативен съд – Пловдив арх. Маринов  има авторски права върху архитектурно-градоустройствената част от проекта за реконструкция и модернизация на Гребната база в Пловдив. На практика това е прецедент за България, тъй като това е първото дело за авторство в областта на архитектурата, след влизането в сила на Закона за авторското право, обясни пред DCNEWS архитектът.

„Така че това дело вече става прецедент и всички колеги, могат да разчитат, че това, което е записано в Съюза на архитектите в България под точка 1, че авторското право е неприкосновено и свещено, всъщност вече може да бъде отстоявано“, коментира арх.  Маринов.

По думите на архитекта, след решението на второинстанционния съд, се налага Община Пловдив да търси мнението му и по проекта за втори гребен канал.

“ И тъй като вторият гребен канал представлява продължение или пристройка, по силата на закона проектът за втория гребен канал трябва да бъде задължително съгласуван с автора на основния проект, т.е. с мен“, посочи проектантът.

Освен, че отменя решението на първата инстанция, съдът връща делото на Окръжен съд Пловдив за произнасяне от друг състав по предявените граждански искове – в размер на 4740 лева. Това е обезщетение за нанесените имуществени вреди на двамата автори заради нарушаването на авторските им права и пропуснати ползи от възнаграждението, което би следвало да им се полага за изготвяне на планово-техническо задание за изработването на проект за втори гребен канал.

Подобни статии

Top