Съдят бизнесмен, продавал жилища „на зелено“

Пловдивската районна прокуратура изправя на подсъдимата скамейка 41-годишен мъж за измама при продажба на апартаменти „на зелено“, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Магистратите са внесли обвинителен акт срещу Евгени Г. за това, че при условията на продължавано престъпление е измамил няколко души и им причинил щети за  близо 215 хиляди лева.  Той  е обвинен също, че като управител и собственик на търговско дружество, в 30-дневен срок от спиране на плащанията /за което е бил уведомен с покана за доброволно изпълнение/, не е поискал от съда да бъде открито  производство по несъстоятелност на фирмата.

В периода от 12 март 2010 година, до 17 януари 2013 година Евгени Г. е заблуждавал три семейства и още един клиент, че ще им построи апартаменти в новострояща се сграда в Пловдив. Той се срещал с кандидатите, които  искали да си купят жилища „на зелено“, показвал им скици, разрешения за строеж и обещавал да спази сроковете на изграждане. След това подписвал договор за покупко-продажба на недвижимия имот, като съгласно поетите ангажименти, „новодомците“ трябвало първо да внесат капаро, а след това още няколко вноски за доплащане на апартамента.

В един от случаите е установено, че обещаният апартамент бил прехвърлен с нотариален акт на друго лице. Въпреки поетите ангажименти и получени суми, Евгени Г. не изпълнил задълженията си, а кандидатите за жилища установили, че сградата имала и друг собственик.

В края на 2009 г. Евгени бил уведомен с покана за доброволно плащане, че дружеството му дължи пари, но той така и не изплатил дълга, нито пък депозирал молба съдът да го обяви в несъстоятелност.

Предстои Районен съд – Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

 

Подобни статии

Top