Съдят мъж, укривал скиминг устройства

Обвинителен акт срещу Момчил Врайков внесе Окръжна прокуратура – Пловдив. Той е обвинен за пазене и укриване на предмети, предназначени за подправка на платежни инструменти и за съхраняване на информация за съдържанието на платежни инструменти.

През септември 2012 г.  в МВР-Пловдив е получена европейска заповед за арест на Момчил Врайков. Той бил задържан в жилището си в Пловдив.

При  претърсването в жилището, полицейските служители  намерили и иззели две отливки от твърд материал, както и преносим компютър с текстови файлове за пет броя електронни платежни инструменти.

Извършената компютърно-техническата експертиза установила, че информацията била достатъчна, за да бъде записана на друга магнитна карта и използвана за теглене на пари в брой или закупуване на стоки.

Обвиняемият Момчил Врайков е предаден на съд за това, че на 27 септември 2012 г. в Пловдив е пазил и укривал – два броя отливки, направени от бързосъхнещ материал от пластмаса – по размер и форма правени върху вход за карти.

Те са идентични с тези на използваните в скандинавските държави за автоматизирани бензиноколони, от които може да се закупи гориво с банкови карти.

Също и за това, че е съхранявал информация за съдържанието на банкови карти на записи върху магнитна лента, т.е. пет броя подправени платежни инструменти, издадени на различни титуляри от финансови институции в Дания и Швеция.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Врайков е обвинен, е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Подобни статии

Top