Съдят пияния шофьор, прегазил велосипедисти край Раковски

Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт срещу 48-годишния Борислав, за катастрофа по непредпазливост при управление на моторно превозно средство в пияно състояние, от която са причинени телесни повреди.

Борислав е правоспособен водач и притежава валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство.

На 16 ноември 2014 г. обвиняемият бил с приятели в Стряма,  където изконсумирал значително количество алкохол. Към 18 часа решил да отиде в гр. Брезово с лекия си автомобил „Нисан Примера“.

В изпълнение на взетото решение Борислав привел в движение превозното средство и започнал да го управлява по пътната мрежа. Навън било тъмно. Борислав включил късите светлини  на автомобила.

При влизане в гр. Раковски шофирал с над 90 км/ч, въпреки че по отсечката ограничението е до 50 км/ч. По същото време  към изхода на Раковски, откъм кв. „Генерал Николаево“, с велосипеди, един след друг, се придвижвали двама мъже.

Те също били консумирали алкохол, а превозните им средства не били оборудвани със светлоотразителни знаци. Малко преди изхода на  Раковски велосипедистите били застигнати от лекия автомобил „Нисан Примера“, който се движел в същата посока.

Борислав управлявал колата със скорост 94 км/ч при допустима 50 км/ч. Поради движението с несъобразена скорост, водачът твърде късно забелязал велосипедистите. Той задействал спирачките на колата, но реакцията му била ненавременна и блъснал последователно двамата велосипедисти. От удара те били отхвърлени на пътното платно.

Според съдебно-медицинската експертиза Борислав  по непредпазливост е причинил една тежка и три средни телесни повреди на 48-годишния велосипедист И.Н., който получил различни травми по тялото, както и затруднение на движението за шест месеца заради счупване на глезените на двете подбедрици.

От заключението на химическата експертиза е установено, че концентрацията на алкохол в кръвта на Борислав е била 2,10 промила.

Според автотехническата експертиза основна причина за настъпилото пътно-транспортно произшествие е движението на автомобила с несъобразена скорост, поради което водачът не  реагирал своевременно на опасността от удар с велосипедистите. Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се е признал за виновен.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи дата за първото съдебно заседание.

Подобни статии

Top