Съдят полицай за подкуп и изнудване

Ще съдят полицая, който бе арестуван за изнасяне на служебна информация през пролетта. Той е обвинен още и в получаване на подкуп чрез изнудване и притежание на тютюн без бандерол.

Димитър Чумпов е бивш разузнавач в група „Криминална полиция“ към РУ „Полиция“ в Стамболийски.

Той започнал работа в системата на МВР от началото на 1992 г., като бил полицай към сектор „Опазване на обществения ред“ към РДВР-Пловдив, а от юли 2010 г. работел като разузнавач в полицията в Стамболийски.

През юли и август 2014 г. служителят на реда нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани не по установения ред, като показал информация от служебния си компютър на собственик на ресторант в Пловдив. Става дума за снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на Перущица и в Пловдив.

Вместо да отработи по установения ред разследване на кражбата, подаден от въпросния собственик на ресторант, обвиняемият го посъветвал, ако лицата посетят заведението да внимава. Предоставил му възможност да ги снима с телефон, а също така му дал данни за имена, адреси и криминални прояви на лицата, които били евентуалните извършители на кражбата. По този начин създал и предпоставки за евентуална саморазправа между пострадалия и евентуалните извършители на обира.

В периода от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г., чрез изнудване и възползвайки се от служебното си положение Чумпов на три пъти е взимал подкупи в размер от 50 до 900 лева.

Бившият полицай е задържан от служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в с. Йоаким Груево, обл. Пловдив, получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол.

Той не се е признал за виновен и в момента му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Най-тежкото наказание, което законът предвижда за такова престъпление, е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

 

Подобни статии

Top