Съдят фалшификатори на известни търговски марки

Пробация за асеновградчанин, който изхърли кучето си през терасата

Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт за продажба на стоки на световни търговски марки без разрешение на притежателите на стойност над 2,7 млн. лв.

Риза М., на 67 г., 42-годишната Фият М. и Неджати Я. на 47 г. и тримата от Пловдив са обвинени за това, че за периода от 8 октомври до 6 ноември 2014 г. са съхранявали и предлагали стоки с брандовете на световно известни търговски марки без съгласието на притежателите и приемали поръчки на клиенти по телефона за продажбите им.

При акция на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив в складова база на бул. „Шести септември“ в са били открити множество пликове с маратонки и обувки, върху които били поставени знаци на известни търговски марки.  При извършеното претърсване в общо пет складови помещения в базата и на няколко жилища в града били иззети над 19 000 чифта маратонки и обувки с отличителни световни търговски марки, регистрирани в Германия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания, Люксембург, САЩ и др. Иззети били още и над 100 дамски чанти и над 2 000 блузи, също с брандовете на популярни марки.

Разследването е установило, че основната част от стоките били внос от Турция, с което се занимавал основно Риза М. Те се предлагали за продажба чрез пуснати обяви в интернет, а доставките до клиентите се осъществявали чрез куриерска фирма.

За изпращачи били регистрирани пет лица, жители на кв. „Столипиново“ в Пловдив, безработни и неграмотни. Те не познавали тримата обвиняеми, нито пък знаели, че от тяхно име са извършва подобна дейност. Складовете пък били наети на името на безработна жена от Садово, като за целта била използвана личната й карта, без нейното знание. Документът бил откраднат през август 2014 г., докато се лекувала в болница в Пловдив.

Вещите лица извършили сравнителен анализ на изображенията на иззетите вещи и регистрираните търговски марки. Оказало се, че ментетата са толкова добри, че не се различават от оригиналите. Според експертите така не само, че се заблуждават потребителите, но и се нарушават правата на притежателите на регистрираните и действащи марки на територията на България.

Извършената експертиза дава заключение, че единичната стойност на маратонките и обувките е била между 100 лв. и 250 лева, на чантите от 90 лв. до 800 лв., а на блузите до 65 лв. Общо стойността на предмета на престъпленията, за които са повдигнати обвинения на трите лица, е в размер над 2 765 000 лева.

Разпитани в хода на досъдебното производството, тримата обвиняеми са се признали за виновни.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top