Съдят фелдшер за немарливост, довела до смъртта на жена от Сопот

Делото за убийството на таксиметровия шофьор отново влиза в съда в Пловдив

Карловският фелдшер Атанас Мурджев застава пред съда утре по обвинение за немарливост, довела до смъртта на 54-годишна жена от Сопот. При посещение в дома на жената, 64-годишният медик й инжектирал венозно аналгин, въпреки, че оплакванията на пациентката показвали, че тя има сърдечни проблеми. Няколко часа по-късно Василка Монева починала пред очите на малкото си внуче.

Мурджев работел като фелдшер в Центъра за спешна медицинска помощ в Карлово от 2010 година. Инцидентът с жената станал на 10 юли 2013 година, когато медикът отишъл на посещение  в дома на Монева с екип на Спешна помощ.

Пред сестрата на Василка флдшерът измерил на болната, но се оказало, че то е нормално  – 120/80.  Жената се оплакала от силни болки в гърдите и лявата ръка. Тя предупредила, че вече е изпила един аналгин, но въпреки това Мурджев й поставил мускулна инжекция.

Вечерта обаче на жената й станало лошо, а малкият й внук повикал съседки на помощ. Те се обадили на Бърза помощ, но когато екипът дошъл, се оказало, че Монева е починала.

Според резултатите от аутопсията 54-годишната жена е имала сърдечен проблем, хипертония, атеросклероза, тромб в лявата коронарна артерия и др.  Съдебният лекар е установил, че диагнозата, поставена от фелдшера на място не е била правилна, още повече, че електрокардиограма не е правена. Според експертизите не са предприети своевременно необходимите диагностични и терапевтични действия съобразно спешното състояние на пациентката.

Съдебните медици считат, че  смъртта на Василка Монева е можела да се предотврати. Те са на мнение, че екипът на Спешна помощ Карлово е подценил спешната ситуация, а фелдшерът не се е ориентирал правилно и не е транспортирал пациентката до най-близкото спешно отделение.

Ако Мурджев бъде признат за виновен, го грози от една до шест години затвор.

Днес ще бъде първото заседание по делото в Окръжния съд в Пловдив. Призовани са 9 свидетели и 9 експерти.

Подобни статии

Top