Създават каталог с „портрети” на рушащи се сгради в Асеновград - DC news

Създават каталог с „портрети” на рушащи се сгради в Асеновград

„Картография на изчезващата памет” е проект, идеята за който възниква в социалната мрежа. Авторите имат за цел да направят „портрет” на изоставени сгради като покажат не само  архитектурата, но търсят причините за занемареността им.

Като опит за възстановяване на „биографиите” е и разказ за хората, обитавали тази къща и значението й за преминаващите край нея, за съседите.

Началото на проекта е поставено в София, а тази вечер ще бъде представена досегашната изследователска работа и възможността тя да се приложи върху старите сгради на Асеновград.

Събитието се организира по повод  Международния ден  за опазване на паметниците на културата. Целта е да се привлече общественото внимание към културното наследство на града, да се приобщят нови участници към усилията за опазването му и да се представят възможности за неговото популяризиране.

В рамките на форума ще бъде представен и проектът „Културни маршрути в квартал „Свети Георги” – Асеновград”.

Той е създаден през 2012, година по-късно печели голямата награда на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за туристическа разработка. Авторът Васил Караджов  ще представи тематичната структура на културно-туристическите маршрути в градска среда.

Домакин на събитието е една от най-забележителните сгради, недвижима културна ценност на Асеновград – хотел -ресторант „Консулато”.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top