Създават „Пловдив еър“, първи полети през юни 2016-та

Създават пловдивска авиокомпания, очаква се изпълнение на първите полети около юни 2016-та година. Пилотът Пламен Янков представи бизнеспроекта  по време на  първия регионален форум, който се проведе днес и беше организиран от фонда за развитие на Южен-Централен район.

Новата компания „Пловдив еър” първоначално ще разполага с два самолета и ще обслужва къси и средни разстояния. Основните дестинации ще бъдат Турция, близките балкански столици, Италия и Швейцария.

Създаването на авиокомпания „ Пловдив еър” ще струва около 5 милиона евро, партньорите ще бъдат от България, Италия и Швейцария. Предвижда се изпълняване на 4 до 6  международни и чартърни полети.  Очаква се подкрепата на община Пловдив, които вече са проявили интерес към проекта.

„Летището , за да работи денонощно и да се избегне това, което стана преди няколко дни, трябва да има персонал. А за да има персонал, той трябва да обслужва някой. Оперирайки от летище Пловдив, авиокомпания „Пловдив еър“ ще подпомогне това летище да работи денонощно“, каза пилотът Пламен Янков.

По време на срещата депутатът в турския парламент Ибрахим Кьошдере обяви, че  бизнесмени  от южната ни съседка имат готовност да участват в концесия на летище Пловдив.

„Дългосрочна концесия от рода на 30 или 40 години, каквато законите в България позволяват. Предстои това да се обсъди на среща с министерството. Имаме доста бизнесмени , които строят в Турция, после това се дава под наем. Това ще бъде полезно за нас, защото аз видях, че летището е на много удобно място, сградите са готови. Само малко добавяне може да се направи“, каза турският депутат.

Представен беше и проект за изграждане на търговски център на свободните площи около летището. В него ще бъдат позиционирани над 150 световни бранда, които имат намерения да открия и свои офиси в Пловдив.

 

 

Подобни статии

Top