Създават фонд в подкрепа на културно-историческото наследство (СНИМКИ)

kragla_masa (3)

Кръгла маса на тема „Нови възможности за културно-исторически туризъм“ се проведе днес в Пловдив.

На форума присъстваха  председателят на парламентарната комисия по култура и медии Поли Карастоянова, зам.-министърът на културата Бони Петрунова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, зам.-кметът по култура Стефан Стоянов, експерти от областта на културата и туризма.

Обмисля се създаването на специален фонд, който чрез туристите, посещаващи България, ще набира средства за реставрация, консервиране и археологически дейности, свързани с културно-историческото наследство, обяви  председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

Проектът вече се обсъжда в Министерството на културата и чрез него ще бъдат подпомогнати общините в усилията им да запазят културни паметници, за които не им достигат пари.

Средствата от този фонд ще бъдат определяни по подобие на туристическата такса, която се начислява на всеки турист, тепърва предстои обсъждане на предложението и дискусия в НС.

„В мое лице каузата „Пловдив – Европейска столица на културата“ има един изключително верен съюзник, защото аз съм родена в Пловдив и за мен това е повече от работа“, каза още Поли Карастоянова.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top