Съкращават 50 души от летище Пловдив до края на 2015-та (ОБНОВЕНА)

50 души ще бъдат съкратени от Летище Пловдив до края на годината, съобщи председателят на КТ „Подкрепа“ Атанас Кръстев. Като официална причина се сочи прекратяването на нощните дежурства. От днес започнаха разговорите с ръководството на аеропорта, на които бе обсъдено колко души ще бъдат освободени и по какъв начин да бъдат запазени правата им.

Съкращенията в персонала на Летище „Пловдив“ ще започнат първоначално с освобождаването на 37 души, като до края на годината техният брой ще достигне 50, посочи пред DCNEWS регионалният лидер на „Подкрепа“ Атанас Кръстев. Днес той се срещна с ръководството на терминала.

До края на 2015 година, това е предложението, което правят от ръководството. Аз пак казвам: това, че се правят тези предложения и се правят в тези рамки, все още е много първична информация. Ние първо нямаме официалната теза – официално да бъдем свикани. Не е направено и искане на базата на Колективния трудов договор да седнем на масата на преговори, посочи Кръстев.

Съкращението на 50 щата не е никак малко на фона на работещите на летището около 150 души, посочи Кръстев. По думите му това ще бъдат хора предимно от охраната на аеропорта. Припомням, че на летището преди време бе увеличен броят на работните места в охранителната сфера заради новите изисквания на Европейския съюз за денонощна работа на терминала. Същевременно в момента на аерогарата през нощта обработени самолети почти няма, а седмично полетите са само два. Ще бъде решен и още един проблем:

Най после чрез областната управа са предприети стъпки по съдебен път и вече летището няма да изплаща 31 хиляди лева месечно на т.нар. частно летище. Според юристите на областта се е определило, че летището може да поиска със задна дата да си възвърне сумите, които е плащало във времето, обясни Кръстев.

От „Подкрепа“ ще настояват да бъдат защитени интересите на всеки един техен член в съответствие с трудовото законодателство. Направено е и предложение до другите синдикати да се създаде общ съвет, в който да се огледа детайлно всеки един проблем, който възниква на базата на тези съкращения.

Подобни статии

Top