Съмнения за ебола и в България - DC news

Съмнения за ебола и в България

Български гражданин със съмнения за ебола, който в последния месец е пребивавал в африканската държава Сиера Леоне, е настанен в инфекциозното отделение на Военномедицинска академия, потвърдиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

По последни данни всички идентифицирани към момента контактни лица – 12 души в пряк контакт с пациента и 13 души – в индиректен контакт, са изолирани при подходящите условия.

Ръководителят на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия проф. Камен Плочев докладва в щаба на Министерство на здравеопазването, че пациентът е настанен в Клиниката и са започнали всички диагностични и лечебни дейности. Според лекуващия екип резултатите от проведените клинични и неспецифични лабораторни изследвания на кръвта дотук не дават убедителни данни за наличие на вирусна инфекция, се казва в съобщение на здравното министерство.

Министерство на здравеопазването продължава да следи и контролира ситуацията като поддържа постоянен контакт с отговорните институции. Със заповед на министъра на същите е разпоредено всяка промяна в ситуацията да бъде незабавно докладвана в щаба.

По-рано от здравното ведомство съобщиха, че пациентът е пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Той е постъпил в МБАЛ „Токуда“ АД, откъдето са подали информация за случая. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.“, се казва в съобщението на здравното ведомство.

От министерството допълват още, че тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

Приетият пациент е в „съхранено състояние“, няма полиорганна недостатъчност, но има проблеми с отделителната система, а освен това има хронично заболяване, заяви пред журналисти директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев. По думите му заболяването на човека не прилича много на ебола.

Подобни статии

Top