Сънища от мъниста подредиха в Етнографския музей

Изложба на накити от мъниста е подредена в Етнографския музей в Пловдив

„Видяно на сън“ – изложба тъкани и накити от мъниста на Елена Драмова и Стоян Маринов е подредена в Етнографския музей в Пловдив. Това е седмата експозиция, която двамата майстори правят заедно, за да извадят от диплите на душата си своите чувства, мечти и прекрасни сънища.

Идеята на изложбата е да се представи това, което се вижда само на сън, а в реалността не може. Сънят е нещото, което разчупва границите на ежедневието и се явява вдъхновител на нови идеи, които Елена Драмова и Стоян Маринов като майстори реализират в своите изделия.

„Най-напред душевният подтик дава мотивацията човек да се замисли какво може чрез съзнанието си и ръцете си да изработи, след това премисля как да го направи. Всяка година тръгваме от една тема, но се опитваме да достигнем по естествен начин това, което ни е провокирало“, разказват Стоян Маринов и Елена Драмова.

Орнаментите в стилистиката на двамата майстори подсказват свободно движение, неподчинено на физическите закони – материята не е преграда, чувства се полет, вихър, стремеж към мястото, видяно на сън. „Ние живеем един сън, може би на нашите деди, една мечта, която ще предадем на поколението след нас. И това сънуване, и това живеене се преплитат в онова, което искаме да покажем“, споделя Елена. Със сътвореното двамата майстори Елена Драмова и Стоян Маринов повеждат зрителите на прекрасно пътешествие в реалния свят, който може да бъде видян само на сън.

Подобни статии

Top